19 maja podczas XVIII Wiosennego Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata HoReCa i FMCG, już po raz dwunasty wręczać będziemy prestiżowe Statuetki Hermesa „Poradnika Restauratora”. W minionych latach Hermesami uhonorowaliśmy wiele osobowości branży gastronomicznej, które obecnie są ambasadorami polskiej kuchni na świecie, jak Karol Okrasa, Robert Sowa, Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Wojciech Modest Amaro i wiele innych.
Kiedy w 1999 roku na rynku prasy branżowej skierowanej do segmentu HoReCa pojawił się pierwszy numer „Poradnika Restauratora” trudno było przewidywać, jak potoczą się losy gastronomii.
Dość szybko okazało się jednak, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa i krzepnięcia zmian politycznych i społecznych nabiera ona coraz większej dynamiki. Dzisiaj wartość rynku gastronomicznego szacowana jest na około 25 miliardów złotych. Jest to przede wszystkim zasługą firm i ludzi, którzy poświęcili się gastronomii, którzy ją pokochali i robią wszystko, by miała ona szlachetne oblicze.
Wśród tych osób co roku staramy się odnaleźć najbardziej oddanych zawodowi – Szefów Kuchni, kucharzy, a jednocześnie promotorów dobrego jedzenia.
To między innymi dzięki nim kulinaria zajęły tak ważną pozycję w codziennym życiu Polaków. Dostrzegamy, doceniamy i wspieramy ich w realizacji zadań, jakie przed sobą stawiają. Oddając hołd ich pracy w bardzo trudnych, bo kuchennych warunkach, honorujemy ich prestiżowymi statuetkami Hermesa Poradnika Restauratora.
O tym, kto je otrzyma nie decydują ani inspektorzy, ani anonimowe ankiety, ale ci, którzy najlepiej wiedzą, jak wygląda praca w gastronomii, jak smakować powinny dania, które trendy kulinarne są w danym sezonie najbardziej wartościowe – laureaci Hermesa Poradnika Restauratora z lat poprzednich, oddając swoje głosy na nominowanych do nagrody.
Kto w tym roku wyjdzie z naszej Gali, która odbędzie się Blow Up Hall 5050 w Poznaniu, ze statuetką Hermesa Poradnika Restauratora 2016?
Nominacje do statuetki Poradnika Restauratora 2016
Restauracja Hotelowa:
1. Restauracja Art Déco Hotel SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój – Szef Kuchni Paweł Rumowski
2. Restauracja Smolarnia w Trzciance – Szef Kuchni Paweł Salamon
3. Restauracja La Maison w Hotelu Leda Spa w Kołobrzegu – Szef Kuchni Andrzej Jakomulski
4. Restauracja BelEtage Hotelu Lublinianka w Lublinie – Szef Kuchni Artur Góra
5. Restauracja Hotelu Copernicus Kraków – Szef Kuchni Marcin Filipkiewicz
Restauracja z tradycją:
1. Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju – Szef Kuchni Wojciech Harapkiewicz
2. Karczma Rzym w Bydgoszczy – Szef Kuchni Michał Skrzypczak
3. Steakhouse Dębica – Szef Kuchni Piotr Basara
4. Chata Wędrowca Wetlina – Szef Kuchni Robert Żechowski
5. Restauracja Pałacu Tłokinia – Szef Kuchni Andrzej Klimek
Sieci gastronomiczne:
1. Weranda Family
2. Green Way
3. Domino’s Pizza
4. Friends
5. Firma Wojtex
Restauracja z renomą:
1. Restauracja Cucina Poznań – Szef Kuchni Ernest Jagodziński
2. Restauracja Amber Room Warszawa – Szef Kuchni Robert Skubisz
3. Restauracja Senses Warszawa – Szef Kuchni Andrea Camastra
4. Restauracja Sztuczka Gdynia – Szef Kuchni Rafał Wałęsa
5. Restauracja Affogato Łódź – Szef Kuchni Maciej Rosiński
Sieci kawiarń/lodziarni/cukierni:
1. A. Blikle
2. Grycan
3. Lukullus
4. Cukiernia Kachlicki
5. B&M Wenta