Hermesy “Poradnika Restauratora” 2010 rozdane!

Newsy

Hermesy “Poradnika Restauratora” 2010 rozdane!

17 maja 2010

XII Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Producentów FMCG i HoReCa 2010 za nami. Kapituła “Poradnika Restauratora” wyłoniła zwycięzców i wręczyła nagrody Hermesa.13 maja br. w poznańskim Hotelu Sheraton odbyła się uroczysta Gala „Poradnika Restauratora” i „Poradnika Handlowca” połączona z wręczeniem przez oba czasopisma prestiżowych statuetek Hermesa. W uroczystości wzięło udział ponad 200 zaproszonych gości, przedstawicieli polskich i zagranicznych sieci handlowych oraz producentów czołowych firm krajowych i zagranicznych z sektora FMCG i HoReCa. Część oficjalną poprowadziła Marta Trybura z radio Eska. Gościem honorowym byli Prof. Bernd Hallier, Dyrektor Europejskiego Instytutu Handlu w Kolonii, w Niemczech, główny doradca Europejskiej Komisji Ochrony Konsumentów, Dyrektor European Retail Academy, Prezes Zarządu jednej z największych na świecie imprez targowych – EuroShop oraz słynny himalaista, Krzysztof Wielicki.

Nagrody Hermesa „Poradnika Restauratora” w czterech kategoriach przyznała kapituła w składzie: Tadeusz Olszański – publicysta, dziennikarz, krytyk kulinarny, autor licznych książek, Joanna Ochniak – ekspert w dziedzinie marketingu i dotacji unijnych w branży HoReCa, przedstawicielka na Polskę inicjatywy Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women Chefs in WACS), organizator szkoleń dla pracowników branży gastronomicznej w krajach Unii Europejskiej oraz Edyta Czerwińska – Redaktor Naczelny „Poradnika Restauratora”.

Tegoroczną osobowością gastronomii został Robert Sowa, pasjonat, szef kuchni, organizator dwóch edycji konkursu dla młodych kucharzy „Kulinarny talent”, juror wielu znaczących konkursów kulinarnych, autor książek i programów kulinarnych. Propagator dań prostych, ciekawych i zdrowych. Osoba niezwykle zaangażowana w rozwój polskiej gastronomii.

Za najlepszą Restaurację ogólnopolską kapituła uznała Moonsferę. Wyróżnienie odebrał właściciel – Jarosław Uściński. Restauracja otrzymała to wyróżnienie za doskonałą kuchnię fusion, która zaskoczy najbardziej wyrafinowanych smakoszy, ale także za niebanalne podejście do prowadzenia biznesu. Dlatego odbywają się tam degustacje, szkolenia, eventy kulinarne.

W kategorii Restauracja hotelowa statuetkę Hermesa przyznano restauracji Hotelu andel’s w Łodzi, reprezentowaną podczas uroczystości wręczenia nagród przez zastępcę dyrektora hotelu, Radosława Altheima oraz szefa kuchni, Mirosława Jabłońskiego. Hotel andel’s jest przykładem doskonałego połączenia historycznego budynku z nowoczesną architekturą i niepowtarzalną stylistyką, a wyjątkowa aranżacja wnętrz to idealna oprawa dla doskonałej kuchni, jaka jest tam serwowana. Doświadczony, acz skromny szef kuchni Mirosław Jabłoński, który kończył szkolenie w Instytucie Paul’a Bocuse w Lyonie, potrafi oczarować swoimi umiejętnościami najznamienitszych gości. Restauracja Delight przygotowuje bankiety na setki ludzi, na których bywają najważniejsi polscy politycy i gwiazdy show biznesu, nie wspominając o kreatorach mody.

Wyróżnienie w kategorii: Restauracja w regionie przyznano Karczmie Pod Kluką. Statuetkę z rąk Prezesa odebrali właściciele Anna i Mariusz Stachyra. Historia Karczmy pod Kluką w Słupsku sięga 40 lat wstecz. Lokal wyróżnia się nietypowym, folklorystycznym wystrojem wnętrza i potrawami przygotowywanymi wg starych receptur. Należy podkreślić, że Restauracja w regionie to nowa kategoria w corocznym plebiscycie „Poradnika Restauratora”. W ten sposób chcemy wyróżnić prywatne, rodzinne lokale, prowadzone przez pasjonatów, które opisujemy na łamach czasopisma.