W kwietniowym numerze „Poradnika Restauratora” opublikowaliśmy listę 15 nominacji do statuetki Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”. Jakie były reakcje?
Bardzo się cieszę. To dla mnie ogromne wyróżnienie – nie ukrywał radości Rafał Koziorzemski, szef kuchni i właściciel restauracji Fisherman w Sopocie. – Bardzo dziękuję za nominację. Czuję się zaszczycony i powiem szczerze, ogromnie zaskoczony – mówił Jacek Koprowski, szef kuchni i współwłaściciel restauracja Fino w Gdańsku. – To wspaniałe wyróżnienie, które jest także nagrodą dla całego zespołu L33, za ich ciężką pracę i zaangażowanie – mówi Bartosz Rosa, szef kuchni L33 bistro & bar w Hotel Liberté 33 w Poznaniu.
Przypominamy, że to wyróżnienie przyznawane jest wyłącznie głosami Akademii Laureatów Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora” z poprzednich lat, a redakcja nie pobiera z tego tytułu żadnych opłat i licencji.
Nominacje są wynikiem pracy Kapituły, w składzie której zasiadają: Joanna Ochniak, certyfikowany, międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w WorldChefs, ambasadorka KPP, członkini OSSKiC, trener i doradca gastronomiczny, Maciej Gierdal, Commercial Director Farm Frites Central Eastern Europe, Tadeusz Zagórski, prezes Naczelnej Rady Zrzeszeń Handlu i Usług, Wiesław Generalczyk, prezes Wydawnictwa i Heidi Handkowska, redaktor naczelna „Poradnika Restauratora” .
Laureatów poznamy 18 maja podczas XXIII Wiosennego Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata HoReCa i FMCG w Poznaniu, a relację z Gali przedstawimy w czerwcowym wydaniu „Poradnika Restauratora”.
NOMINACJE DO STATUETKI HERMESA KULINARNEGO „PORADNIKA RESTAURATORA”
RESTAURACJA
» Fisherman, Sopot – Rafał Koziorzemski
» Belvedere, Warszawa – Tomasz Łagowski
» Śląska Prohibicja, Katowice – Szymon Bracik
» U Wieniawy, Warszawa – Krzysztof Kowalski
RESTAURACJA HOTELOWA
» Hotel Hilton Gdańsk, Mercato – Dominik Karpik
» Hotel Zamek Ryn, Refektarz – Ireneusz Koniuszek
» Hotel Liberté 33, Poznań, L33 bistro & bar – Bartosz Rosa
» Hotel Warszawa, Szóstka – Dariusz Barański
CUKIERNICY
» Wojciech Rzepecki, Gdańsk
» Krzysztof Kopciński, Warszawa
» Michał Doroszkiewicz, Poznań
» Marek Moskwa, Pruszcz Gdańsk
KUCHARZ PRZYSZŁOŚCI
» Mateusz Suliga, restauracja Artesse, H15 Luxury Palace, Kraków
» Łukasz Budzik, restauracja Mennicza Fusion, The Granary Hotel Wrocław
» Jacek Koprowski, restauracja Fino, Gdańsk.