Przed nami nominacje do Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”. To nagroda przyznawana od 2005 r. wyłącznie głosami szefów kuchni – laureatów Hermesa Kulinarnego z lat poprzednich. Kto w tym roku zostanie uhonorowany statuetkami, dowiemy się 25 września br. w Poznaniu, podczas XXV Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa.
Wydarzenie, które od lat zajmuje wyjątkowe miejsce w kalendarzu branży gastronomicznej, tradycyjnie zgromadzi wybitnych szefów kuchni, top managerów, przedstawicieli sektora HoReCa, a ponadto reprezentantów krajowych i międzynarodowych sieci detalicznych, producentów oraz dystrybutorów z sektora FMCG.
Gala stanowi nie tylko święto polskiej gastronomii, lecz także wyjątkową przestrzeń do integracji środowiska, wymiany doświadczeń oraz refleksji nad najważniejszymi trendami i wyzwaniami stojącymi przed branżą. Kulminacyjnym punktem wieczoru będzie wręczenie Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora” – prestiżowych wyróżnień, które od 2005 r. trafiają do osób szczególnie zasłużonych dla rozwoju i promocji polskiej gastronomii.
O przyznaniu statuetek decyduje niezależna Akademia Laureatów Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora” – w jej skład wchodzą dotychczasowi zwycięzcy oraz uznani przedstawiciele środowiska gastronomicznego. Hermesy Kulinarne to nagrody wolne od opłat czy licencji – stanowią autentyczny wyraz uznania branży dla tych, którzy realnie wpływają na jej kształt i rozwój.
O znaczeniu statuetki najlepiej świadczą głosy samych laureatów:
Jarosław Brożyna, dyrektor Hotelu Gołębiewski w Wiśle, laureat Hermesa Kulinarnego 2024 w kategorii „sieć hotelowa”:
Nagroda ta ma dla nas szczególne znaczenie. Dostrzeżenie nas wśród tylu ofert na rynku hotelowym stanowi ogromne wyróżnienie. Na co dzień doceniają nas goście, ale uznanie ze strony fachowców to już zupełnie inna skala. Jesteśmy mile zaskoczeni. Gdyby żył pan Tadeusz Gołębiewski, to on odbierałby tę nagrodę – byłaby zwieńczeniem jego pracy.
Mateusz Suliga, szef kuchni restauracji Artesse w Hotelu H15 Luxury Palace w Krakowie, laureat 2024 w kategorii „restauracja hotelowa”:
To dla mnie spełnienie marzeń. Znalazłem się w gronie osób, na których kiedyś się wzorowałem. To dowód uznania o ogromnej wartości, ponieważ jest przyznawany przez środowisko. Cieszę się, że doceniono też znaczenie restauracji hotelowych – one mają ogromny potencjał.
Mariusz Dąbała, szef kuchni restauracji Carska w Białowieży, laureat Hermesa Kulinarnego 2024 w kategorii „restauracja”:
Hermes to najwyższe wyróżnienie w naszej branży – prawdziwe „top of the top”. Już sama nominacja była zaszczytem. Ta statuetka to docenienie całego zespołu i potwierdzenie, że nasza praca ma sens. Dla mnie, jako szefa kuchni, stanowi wyjątkową nagrodę.
Michał Doroszkiewicz, cukiernik i właściciel OVO w Poznaniu, laureat Hermesa Kulinarnego 2023 w kategorii „cukiernicy”:
Ta nagroda to moja „kropka nad i” – przyznana za pasję i kierunek, który reprezentuję w rzemiośle cukierniczym. To ogromne wyróżnienie dające siłę, by dalej rozwijać się w kraju i za granicą.
Marcin Soból, prezes stowarzyszenia Euro-Toques Polska, laureat Hermesa Kulinarnego 2023 za propagowanie wartości kultury kuchni polskiej:
To dla mnie zaszczyt i podsumowanie wieloletniej pracy. Hermes podkreśla mój wkład w promocję kuchni polskiej i edukację młodych kucharzy. Zajmuje honorowe miejsce wśród moich nagród.
Gala „Poradnika Restauratora” to zarówno ceremonia, jak i symbol uznania dla osób, które swoim zaangażowaniem i profesjonalizmem kształtują polską scenę kulinarną. Z niecierpliwością czekamy na tegorocznych laureatów.
HERMES KULINARNY – NOMINACJE:
RESTAURACJA
Belvedere (Warszawa) – Tomasz Łagowski
TU. Restaurant (Poznań) – Filip Cwojdziński
Górecznik (Antonin) – Magdalena Ossowska
Gryfon (Jastarnia) – Piotr Lisakowski
Tygle Gdańskie (Gdańsk) – Michał Stężalski
RESTAURACJA HOTELOWA
Hotel Warszawa, Szóstka (Warszawa) – Dariusz Barański
Hotel Harnaś, Widok (Bukowina Tatrzańska) – Marcin Gruszka
Hotel Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront, Searcle (Gdynia) – Przemysław Woźny, Piotr Sójka
Hotel Royal Tulip Warsaw Centre, Mozaika (Warszawa) – Tomasz Koprowski
Hotel Jakubus, Jakubus (Jakubowice) – Marcin Bielec
NOWE POKOLENIE POLSKIEJ GASTRONOMII
Alan Ławrynowicz, Piwna47 Food & Wine Bar (Gdańsk)
Weronika Gurynow, Mugi Izakaya (Warszawa)
Patryk Buchta, Pracownia Smaków (Jełowa)