Nasze nominacje nigdy nie wiązały się z wniesieniem jakichkolwiek opłat i licencji. To wyróżnienie, w którym głosy oddają laureaci Hermesa Kulinarnego Poradnika Restauratora z poprzednich lat. Na tym polega prestiż nagrody. Nominacje zaś są wynikiem pracy Kapituły, której przewodzi Joanna Ochniak, przewodnicząca Komitetu Światowego Dnia Szefa Kuchni w WorldChefs.
NOMINACJE DO STATUETKI PORADNIKA RESTAURATORA 2019
RESTAURACJA Z RENOMĄ
1. Nolita, Warszawa – Jacek Grochowina
2. Studio Qulinarne, Kraków – Giacomo Monzali
3. Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek, Augustów – Marcin Budynek
4. Corrèze, Gdańsk – Krzysztof Gradzewicz
5. Figa, Plewiska k/Poznania – Dawid Klimaniec
RESTAURACJA Z TRADYCJĄ
1. Ostoja Chobienice, Siedlec – Maciej Barton
2. Folwark Galiny, Galiny k/Bartoszyc – Olga Lompa
3. Folwark Wąsowo, Wąsowo – Piotr Markowski
4. Głęboczek Vine Resort & Spa, Wielki Głęboczek – Marian Frankowski
5. Karczma Górecznik, Przygodzice – Roman Wegnerowicz
RESTAURACJA HOTELOWA
1. Zamek Topacz, Ślęza – Rafał Borys
2. Hotel Jakubus, Jakubowice k/Wilków – Marcin Bielec
3. Hotel Nicolaus, Toruń – Bartłomiej Witkowski
4. Pałac Mortęgi Hotel & SPA, Mortęgi k/Lubawy – Marcin Zakrzewski
5. Hotel Mariott, Warszawa – Paweł Kałuski
KAWIARNIA/LODZIARNIA/CUKIERNIA
1. Cukiernia – Restauracja Słodki… Słony, Warszawa – Magda Gessler
2. Cukiernia Sowa, Bydgoszcz – Aleksandra Sowa
3. Lulu Cafe, Wrocław – Beata Jankiewicz
4. Petit Paris, Poznań – Daria Maria Kuttene
5. TRio Molo Cafe, Kołobrzeg – Ryszard Pilecki
OSOBOWOŚĆ
1. Sebastian Krauzowicz – Radisson Blu Hotel & Residences, Zakopane
2. Mateusz Gessler – restauracja Ćma, Warszawa
3. Dariusz Struciński – Hotel Anders, Stare Jabłonki
4. Stefan Birek – hotel Lord, Warszawa
5. Angelika Chwyć – Angel’s Artystyczne Dekoracje Cukiernicze, Warszawa.