Haute cuisine serwujemy w Poznaniu

Newsy

Haute cuisine serwujemy w Poznaniu

04 października 2013

Rozstrzygnięcie najważniejszego konkursu dla profesjonalnych mistrzów smaku – Kulinarnego Pucharu Polski – już za nami. Spośród dziesięciu drużyn, rywalizujących w Finale, na najwyższym podium stanęli Jakub Walczak oraz Tomasz Zdrenka z poznańskiej restauracji Platinum Palace Residence.

Na polskiej mapie kulinarnej co roku odbywa się kilkadziesiąt ogólnopolskich i regionalnych konkursów kulinarnych, z których tym najważniejszym i skupiającym całe środowisko gastronomiczne jest Kulinarny Puchar Polski, który odbył się w dniach 24-25 września 2013 r. w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro.

Do półfinałowych rozgrywek w dniu 24 września weszło 14 drużyn. Zadaniem każdej z nich było przygotowanie podczas 45 minut przystawki na podstawie specjalnie stworzonej na konkurs receptury oraz na bazie składników obowiązkowych, wśród których w tym roku znalazły się: kalmar, jogurt naturalny gęsty oraz pomarańcza. Jury Półfinału, składające się z kulinarnych autorytetów polskiej gastronomii, spotkało się z bardzo wysokim poziomem serwowanych dań i do Finału nominowało aż 10 drużyn.

Zmagania w Finale Kulinarnego Pucharu Polski 2013 to danie główne oparte o comber z sarny, kaszę jaglaną oraz gorzką czekoladę. Zasiadający w jury Finału sędziowie, reprezentujący zagraniczne środowisko kulinarne, zasmakowali w międzynarodowym poziomie dań głównych, przygotowanych przez polskich młodych szefów kuchni.

Na podium stanąć mogły jednak trzy drużyny. Pierwsze miejsce zajęli Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z restauracji Platinum Palace Residence, drugie miejsce należało do Sebastiana Kornackiego i Michała Trukawki z restauracji Fusion w Hotelu Westin, na trzecim stopniu podium stanęli Paweł Kubera oraz Wiesława Nowak z Restauracji “Róża Wiatrów” w Hotelu Zielińskim w Szczecinku.

Tegoroczne jury Kulinarnego Pucharu Polski składało się z osobistości świata kulinarnego. Finałowym i półfinałowym obradom jury przewodniczył Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, a wśród jurorów kulinarnych oceniających zawodników podczas Półfinału znaleźli się: Zenon Hołubowski, sędzia z najwyższymi w Polsce certyfikacjami Word Association of Chefs Societies, Tomasz Jakubiak, reprezentujący Fundację Klubu Szefów Kuchni, Marcin Soból, skarbnik Euro-Toques, Andrzej Jakomulski, prowadzący „Akademię Mistrzów Kuchni” oraz Paweł Oszczyk, szef kuchni warszawskiej restauracji La Rotisserie.

Co roku Finał konkursu to okazja do zmierzenia się także z międzynarodowym poziomem. W tym roku było nie inaczej. Po raz pierwszy w Polsce gościliśmy prezesa World Association of Chefs Societies – Gissura Gudmundssona. Razem z kolejną już rekomendacją WACS dla Kulinarnego Pucharu Polski, to dla wszystkich osób i instytucji profesjonalnie związanych z polską gastronomią, wielki zaszczyt i szansa na promocję polskiej kuchni zagranicą. W składzie sędziowskim zasiadł także prezes Vatel Club z Luksemburga, Armand Steinmetz, organizator The World Culinary Cup. Jury Finału dopełnili Miltadis Karoumpas, prezes Greckiej Federacji Szefów Kuchni i certyfikowany sędzia Bocuse d’Or; Jean-Bernard Mahut, szef kuchni wielu gwiazdkowych restauracji w Niemczech, a obecnie technolog w firmie Unilever Food Solutions; Jos van Grunsven, członek zarządu Euro Toques Netherlands oraz Dragan Unic, członek zarządu Szwedzkiego Stowarzyszenia Kucharzy oraz zaangażowany uczestnik Skandynawskiej Federacji Szefów Kuchni. Zagwarantowali oni najwyższy poziom techniczny i merytoryczny konkursu oraz bezstronność oceny.

 Kulinarny Puchar Polski to także zaangażowanie sponsorów i partnerów, wśród których na pierwszym miejscu są: Unilever Food Solutions, Nordzucker Polska oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z programem Poznaj Dobrą Żywność.

Kulinarny Puchar Polski to jedyny konkurs, o tej tematyce, któremu wspólnie patronują najważniejsze polskie stowarzyszenia branżowe: Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro -Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni  i Cukierników. Konkursem interesuje się międzynarodowe środowisko gastronomiczne. Potwierdzeniem tego jest kolejna formalna rekomendacja, jakiej konkursowi udzieliło WACS (World Association of Chefs Societies), czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni.