Hanna Szymanderska – dziennikarka, pisarka, ale przede wszystkim znawczyni sztuki i tradycji kulinarnej, okrzyknięta przez wielu Pierwszą Damą tradycyjnej kuchni polskiej, obchodziła 5 października br. 25-lecie pracy twórczej.
Hanna Szymanderska ma na swoim koncie około 60 książek i opracowań o tematyce kulinarnej. Do najbardziej znanych pozycji zalicza się „Na polskim stole – przepisy i zwyczaje szlacheckie”, „Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej”, „Smakosz warszawski”, „Polskie tradycje świąteczne”, „Co jadano w Soplicowie”, „Dania z anegdotą”. Jej książki to prawdziwe kompendium wiedzy na temat polskiej i nie tylko tradycji i kulinariów.
Z okazji jubileuszu 5 października br. odbyła się premiera jej najnowszej książki pt. „Prawdziwa kuchnia polska”, wydanej przez Wydawnictwo REA. „Prawdziwa kuchnia polska”, która jest uaktualnieniem „Encyklopedii polskiej sztuki kulinarnej”, odzwierciedla bogactwo i fantazję polskich stołów. Nowe, piękne wydanie książki, to również swoisty hołd dla Autorki i uhonorowanie jej wieloletniej pracy. Oprócz wydania w miękkiej okładce, książka ukaże się też w wersji luksusowej, w twardej oprawie i w futerale. Dostępna będzie również w tłumaczeniu na angielski.