GYROS Z INDYKA A’ LA ROBERT PODANY Z PIKANTNYMI WARZYWAMI Z PATELNI
Robert Sowa, laureat Hermesa 2010 Poradnika Restauratora w kategorii Osobowość gastronomii
Składniki dla 4 osób:
400 g piersi z indyka
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
Przyprawa kebab-gyros Prymat
Warzywa:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 pęczek dymki
1 cukinia
3 ząbki czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek
Papryka ostra Prymat
Sól czosnkowa Prymat
Grubomielony czarny pieprz Prymat
1 pęczek świeżej kolendry
4 placki tortilli
Sposób przygotowania:
Umytą i oczyszczoną pierś z indyka pokroić w plastry, zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie przyprawy kebab-gyros z oliwą z oliwek i odstawić do lodówki na 4-6 godzin.
Warzywa umyć, obrać, a następnie pokroić w plastry lub grube paski. Indyka usmażyć na rozgrzanej patelni, a warzywa podsmażyć w woku lub garnku.
Indyka połączyć z warzywami, wymieszać i doprawić do smaku. Podawać na plackach meksykańskich ze świeżo siekaną kolendrą, kwaśną śmietaną i salsą pomidorową.