Z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wynika, że między 31 grudnia 2022 r. a 31 grudnia 2023 r. liczba placówek gastronomicznych wzrosła o 9369.
W 2023 r. liczbę placówek gastronomicznych** – stałych i sezonowych*** – w kraju oszacowano na 93,3 tys., w tym 40,4 % stanowiły punkty gastronomiczne, 28,0 % – restauracje, 26,2 % – bary, a stołówki – 5,4 %. Ogólna liczba placówek gastronomicznych wzrosła o 11,2 % w porównaniu z 2022 r.
Przybyło wszystkich rodzajów placówek; punktów gastronomicznych o 13,0 %, restauracji o 10,3 %, barów o 10,1 % oraz stołówek o 7,4 %. Sektor prywatny w gastronomii obejmował 99,0 % wszystkich placówek gastronomicznych, w tym: 99,6 % restauracji, 99,3 % barów, 99,1 % punktów gastronomicznych oraz 93,0 % stołówek.
Jako redakcja nieustannie śledzimy wszelkie zmiany na rynku HoReCa. Co roku wyczekujemy publikacji danych przez GUS, gdyż tę państwową instytucję uważamy za bardzo wiarygodną. Drobiazgowy sposób zbierania danych z rynku oraz ich wnikliwa analiza niewątpliwie wymagają czasu. Natomiast dla podniesienia jakości i użyteczności informacji, z której korzystają przedsiębiorcy, nasi Czytelnicy, uważamy, że zasadną byłaby zmiana częstotliwości publikacji danych przez GUS. Pożądaną zmianą byłaby publikacja danych o sklepach w odstępach półrocznych. Czy taki harmonogram prac będzie realny? Zasięgniemy w tej sprawie informacji u przedstawicieli Głównego Urzędu Statystycznego
źródło: Główny Urząd Statystyczny
oprac.: red.