Grzybobranie dla gastronomii

Aktualności

Grzybobranie dla gastronomii

Po raz piąty odbyło się Grzybobranie dla Gastronomii, tym razem w Hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie. Organizatorem tego wydarzenia był Sławomir Miotk, a współorganizatorzy to Hotel Mistral Sport****, WSTiH w Gdańsku Jan Zacharewicz. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym.

Wydarzenia

wyjście na grzyby

konkurs kulinarny pt.: Sztafeta Kulinarna na zasadzie black box

warsztaty kulinarne na których uczniowie szkół pod okiem szefów kuchni przygotowywali różne dania na produktach od sponsorów

pokazy i prezentacje firm

I mistrzostwa Polski w piłce nożnej branży gastro ,Mecz Kucharze vs Reszta Świata (oldboy Stolem Gniewino) wynik 2;7 dla Oldboy Gniewino.

Konkurs – szkoły

Powiatowy Zespół Szkół nr 3 w Wejherowa I miejsce

Powiatowy Zespół Szkół Kłanino II miejsce

Zespół Szkół Malinowo III miejsce

Zespół Szkół Agrotechnicznych w Słupsku wyróżnienie

Jurorzy

Krzysztof Robert Szulborski (przewodniczący), Iwona Niemczewska, Paweł Stawicki, Krzysztof Gawlik, Artur Szymański (juror techniczny), Marcin Dembski (juror techniczny), Sylwia Garska-Chmarycz (juror Vip).

Nagrody

Zwycięscy otrzymali liczne nagrody rzeczowe oraz vouchery kwotowe:

porcelana Lubiana – 2000 zł

Grzegorz Gniech – 3000 zł

Elbląski Klub Szefów Kuchni ufundował 5 dniowy staż z noclegiem i wyżywieniem dla szkoły z wyróżnieniem

Konkurencje

Uczniowie byli oceniani w trzech konkurencjach:

gotowanie

konkurencja sportowa gastronomiczna czyli oddzielanie ziaren słonecznika od ryżu na czas

test 30 pytań z wiedzy gastronomicznej szkolnej

Uczestnicy

Podczas całego wydarzenia uczestniczyło ponad 80 szefów kuchni z całej Polski oraz ponad 38 różnych firm, wystawców regionalnych.

Gospodarze

prezes Aleksandra Miłosz-Kaliszuk

szef kuchni Krzysztof Krzywdziński

manager Paulina Zelewska.