Po raz piąty odbyło się Grzybobranie dla Gastronomii, tym razem w Hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie. Organizatorem tego wydarzenia był Sławomir Miotk, a współorganizatorzy to Hotel Mistral Sport****, WSTiH w Gdańsku Jan Zacharewicz. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym.
Wydarzenia
wyjście na grzyby
konkurs kulinarny pt.: Sztafeta Kulinarna na zasadzie black box
warsztaty kulinarne na których uczniowie szkół pod okiem szefów kuchni przygotowywali różne dania na produktach od sponsorów
pokazy i prezentacje firm
I mistrzostwa Polski w piłce nożnej branży gastro ,Mecz Kucharze vs Reszta Świata (oldboy Stolem Gniewino) wynik 2;7 dla Oldboy Gniewino.
Konkurs – szkoły
Powiatowy Zespół Szkół nr 3 w Wejherowa I miejsce
Powiatowy Zespół Szkół Kłanino II miejsce
Zespół Szkół Malinowo III miejsce
Zespół Szkół Agrotechnicznych w Słupsku wyróżnienie
Jurorzy
Krzysztof Robert Szulborski (przewodniczący), Iwona Niemczewska, Paweł Stawicki, Krzysztof Gawlik, Artur Szymański (juror techniczny), Marcin Dembski (juror techniczny), Sylwia Garska-Chmarycz (juror Vip).
Nagrody
Zwycięscy otrzymali liczne nagrody rzeczowe oraz vouchery kwotowe:
porcelana Lubiana – 2000 zł
Grzegorz Gniech – 3000 zł
Elbląski Klub Szefów Kuchni ufundował 5 dniowy staż z noclegiem i wyżywieniem dla szkoły z wyróżnieniem
Konkurencje
Uczniowie byli oceniani w trzech konkurencjach:
gotowanie
konkurencja sportowa gastronomiczna czyli oddzielanie ziaren słonecznika od ryżu na czas
test 30 pytań z wiedzy gastronomicznej szkolnej
Uczestnicy
Podczas całego wydarzenia uczestniczyło ponad 80 szefów kuchni z całej Polski oraz ponad 38 różnych firm, wystawców regionalnych.
Gospodarze
prezes Aleksandra Miłosz-Kaliszuk
szef kuchni Krzysztof Krzywdziński
manager Paulina Zelewska.