W sobotę, 7 lipca, na rynku w Narolu, odbył się kolejny konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski – Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro.
Do konkursu zostało zakwalifikowanych 9 drużyn. Każda z nich miała za zadanie przygotować danie główne z „pstrąga roztoczańskiego” z użyciem oleju „Świątecznego Roztoczańskiego” (rzepakowego) oraz deser z truskawek odmiany „sengana” z dodatkiem sera twarogowego „ricotta zwykła” i miodu wielokwiatowego z rodzimej pasieki
Najlepsze, zdaniem Jury, dania przygotowała ekipa z Hotelu Blue Diamond: Grzegorz Adamarek, który wystąpił w duecie z Michałem Łakomym. Zwycięzca oprócz cennych nagród otrzymał również nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2017.
Na kolejnych miejscach uplasowali się:
II miejsce: Patryk Stanewicz i Józef Pojasek z Hotelu Teodorka,
III miejsce: Marcin Ćwik i Piotr Benedykt z Hotelu Puro.
Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro to dziewiąty z dziesięciu konkursów nominowanych do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W finale, który odbędzie się w dn. 26-27 września, podczas targów Polagra Gastro, udział wezmą również zwycięzcy KPP 2016: Paweł Salamon i Maciej Pisarek.