Do 30 września br. szefowie kuchni w restauracjach Qubus Hotel zapraszają w niezwykłą podróż po smakach Gruzji.
– Gruzińskie dania, choć jeszcze mało znane w Polsce, śmiało mogą konkurować z najlepszymi i najpopularniejszymi kuchniami świata – mówi Mariusz Tkaczyk Specjalista ds. Gastronomii sieci Qubus Hotel – w najnowszym menu sezonowym, proponujemy potrawy, przygotowane według tradycyjnej gruzińskiej sztuki kulinarnej – dodaje pan Mariusz, który sekrety i tajniki tej kuchni odkrywał pod okiem rodowitej Gruzinki.
Wśród propozycji menu znalazły się najsłynniejsze gruzińskie dania, m.in. Chaczapuri i chinkali. Chaczapuri ze słonecznej Adżarii to tradycyjnie smażony placek z ciasta drożdżowego, faszerowany kozim serem. Jest on podawany razem z sałatą z pomidorów, z dodatkiem oliwy i mięty. Niezwykłą propozycją są również regionalne Chinkali z Raczy, czyli pierogi w kształcie sakiewek. Ich nadzienie to kawałki mięsa mielonego zanurzone w odrobinie bulionu. W restauracjach Qubus Hotel dodatkowo podawane są one w kremowym sosie z sera pleśniowego, śmietany, białego wina i białego pieprzu.
– Niezwykły sposób jedzenia chinkali ma ogromne znaczenie dla odkrycia ich bogatego smaku. Oryginalne pierogi należy bowiem nadgryźć, następnie wypić bulion ze środka sakiewki i dopiero na końcu zjeść całego chinkali – wyjaśnia Mariusz Tkaczyk.
Kolejnym gruzińskim daniem, które z pewnością zadowoli podniebienia miłośników mięs jest aromatyczna karkówka. Piecze się ją na żeliwnej patelni wraz z soczystą papryką, pomidorami, bakłażanem oraz ziemniakami. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu w ziołach i czosnku, mięso jest delikatne i bardzo aromatyczne.