GRUSZKA W CZERWONYM WINIE Z LODAMI WANILIOWYMI 1 PORCJA
Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulwar**** w Toruniu
Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2009
Składniki:
gruszka 120 g
cukier 100 g
czerwone wino 100 g
goździki 15 g
gwiazdka anyżu 15 g
kora cynamonowa 15 g
kwiat muszkatu 15 g
liść laurowy 15 g
ziele angielskie 15 g
wanilia 5 g
lody waniliowe 30 g
Sposób przyrządzania:
Gruszki należy obrać i wydrążyć środki. Owoce układamy w garnku i zalewamy czerwonym winem.
Dodajemy wszystkie przyprawy.
Gruszki gotujemy do miekkości. Czas gotowania zależy od rodzaju i twardości gruszki.
Po ugotowaniu odstawiamy gruszki do wystygnięcia w przygotowanym syropie.
Owoce podajemy na zimno z lodami waniliowymi, udekorowane świeżą miętą.