GRIILLOWANE SZASZŁYKI YAKITORI Z ŁOSOSIA NORWESKIEGOW ORIENTALNEJ MARYNACIE Z PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU
Robert Sowa, laureat Hermesa 2010 Poradnika Restauratora w kategorii Osobowość gastronomii
Składniki dla 4 osób:
600 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
16 drewnianych szpadek do szaszłyków
Marynata:
2 łyżki Oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka oleju sezamowego
1 mały pęczek świeżej kolendry
½ łyżeczki pasty sambal oelek
2 łyżki miodu wielokwiatowego
100 ml sosu sojowego Kikkoman
50 ml słodkiego sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka grubomielonego czarnego pieprzu
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do ryb Prymat
½ łyżeczki mielonego imbiru Prymat do smaku
Sos z chrzanu wasabi:
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu wasabi
Sól, pieprz, sok z cytryny
1 tarta biała rzepa
100 g kiełków soi
2 łyżki marynowanych plastrów imbiru
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
2 limonki do dekoracji
Kilka gałązek szczypiorku do dekoracji
Sposób przygotowania:
Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć, starannie osuszyć, a następnie pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Zamarynowane fileciki z łososia nabić delikatnie na namoczone w wodzie drewniane szpadki, a następnie grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Szaszłyki yakitori z łososia podawać z sałatką z tartej białej rzepy ze świeżymi kiełkami, prażonymi ziarnami sezamu, plastrami marynowanego imbiru oraz sosem z wasabi przygotowanym poprzez zmieszanie wszystkich jego składników. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem i cząstkami limonki.