Grillowane szaszłyki yakitori z łososia norweskiego w …

Grillowane szaszłyki yakitori z łososia norweskiego w …

01 lipca 2010

GRIILLOWANE SZASZŁYKI YAKITORI Z ŁOSOSIA NORWESKIEGOW ORIENTALNEJ MARYNACIE Z PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU

Robert Sowa, laureat Hermesa 2010 Poradnika Restauratora w kategorii Osobowość gastronomii

 

Składniki dla 4 osób:     

600 g fileta z łososia norweskiego bez skóry

16 drewnianych szpadek do szaszłyków

Marynata:

2 łyżki Oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżka oleju sezamowego

1 mały pęczek świeżej kolendry

½ łyżeczki pasty sambal oelek

2 łyżki miodu wielokwiatowego

100 ml sosu sojowego Kikkoman

50 ml słodkiego sosu sojowego

1 łyżeczka octu ryżowego

1 łyżeczka grubomielonego czarnego pieprzu

2 ząbki czosnku

1 łyżka przyprawy do ryb Prymat

½ łyżeczki mielonego imbiru Prymat do smaku

Sos z chrzanu wasabi:

100 ml śmietany kremówki

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka chrzanu wasabi

Sól, pieprz, sok z cytryny

 

1 tarta biała rzepa

100 g kiełków soi

2 łyżki marynowanych plastrów imbiru

2 łyżki prażonych ziaren sezamu

2 limonki do dekoracji

Kilka gałązek szczypiorku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć, starannie osuszyć, a następnie pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).

Zamarynowane fileciki z łososia nabić delikatnie na namoczone w wodzie drewniane szpadki, a następnie grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Szaszłyki yakitori z łososia podawać z sałatką z tartej białej rzepy ze świeżymi kiełkami, prażonymi ziarnami sezamu, plastrami marynowanego imbiru oraz sosem z wasabi przygotowanym poprzez zmieszanie wszystkich jego składników. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem i cząstkami limonki.