Grillowana polędwiczka na złocistych szparagach  i…

Grillowana polędwiczka na złocistych szparagach i…

13 czerwca 2013

GRILLOWANA POLĘDWICZKA NA ZŁOCISTYCH SZPARAGACH I MŁODYCH ZIEMNIAKACH Z SOSEM KURKOWYM

Dawid Łagowski, Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin

SKŁADNIKI:

2 porcje:

300 g polędwiczki wieprzowej

250 g młodych ziemniaków

200 g świeżych szparagów

100 g kurek

1/2 cebuli

21ząbki czosnku

51łyżek masła

2 łyżki oliwy extra vergine

50 ml białego wina (opcjonalnie)

80 ml śmietanki kremowej 30%

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki świeżych ziół

2łżki pokrojonego koperku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oczyszczone polędwiczki zamarynować w świeżych ziołach . Szparagi obrać i zblanszować. Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać, w razie potrzeby doczyścić szczoteczką, wyłowić i ułożyć na ściereczce, sprawdzić czy są czyste i osuszyć. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Na dużej patelni roztopić połowę ilości masła i połowę oliwy, zeszklić posoloną cebulę (może się lekko zrumienić), dodać czosnek a po minucie wlać wino. Wymieszać i gotować przez około 1 – 2 minuty. Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Na patelni grilowanej obsmażyć polędwiczki , a następnie podlewając ziołowym masłem kontrolować stopień smażenia. Szparagi obsmażyć na maśle z dodatkiem bułki tartej .Doprawić solą, pieprzem ,sokiem z cytryny oraz świeżymi ziołami. Ugotowane ziemniaki obsypać koperkiem. Polędwiczki podzielić na trzy równe części i podawać z ciepłymi dodatkami.