6-7 kwietnia w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku odbędzie się Grill Festiwal czyli Ogólnopolski Konkurs Kulinarny o tytuł Gold Grill Team. Organizatorzy to: Międzynarodowe Targi Gdańskie, Restauracja Ambereside i Sebastian Cichy – Mobile Chef. Zgłoszenie należy przesłać na adres e-mail: grill.festiwal@amberexpo.pl do 8 marca.
Celem festiwalu jest:
• propagowanie idei, ze artysta można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej
• kształtowanie postaw kreatywnych, rozbudzanie inicjatywy
• rozwijanie umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej
• rozbudzanie wrażliwości estetycznej
• podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego
• nawiązywanie współpracy miedzy szkołami i firmami związanymi z gastronomią
• popularyzacja wiedzy kulinarnej skierowanej do szerokiego grona odbiorców
KONKURS KULINARNY O TYTUŁ GOLD GRILL TEAM
Dzień pierwszy – uczniowie: konkurs dla uczniowie szkół gastronomicznych (klasy szkół zasadniczych zawodowych oraz technika o profilu gastronomicznym oraz innych pokrewnych zawodów)
Dzień drugi – mistrzowie: konkurs dla profesjonalnych kucharzy.
Temat – dania przyrządzane z grilla
Zadanie – wykonanie przystawki z ryb bałtyckich lub jeziornych oraz drugiego dania mięsnego z wykorzystaniem antrykotu z polskiej wołowiny.
Finał – 24 zespoły (uczniowie – zespoły 2 osobowe, kucharze – zespoły 2 osobowe + gość specjalny)
Nagrody
Kategoria junior
1 miejsce – tytuł Gold Grill Team – nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
2 miejsce – tytuł Silver Grill Team – nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
3 miejsce – tytuł Bronze Grill Team – nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
nagroda specjalna – staż w restauracji
Kategoria master
1 miejsce – tytuł Gold Grill Team – 3 000 zł brutto, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
2 miejsce – tytuł Silver Grill Team – 2 000 zł brutto, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
3 miejsce – tytuł Bronze Grill Team – 1 000 zł brutto, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
Szefowie konkursowej kuchni
Sebastian Cichy: szef kuchni w restauracji Nowosopocka w hotelu Eureka w Sopocie, z gastronomia związany od 25 lat. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich restauracjach, m.in. prowadził kuchnie w sopockim legendarnym Złotym Ulu, w gdyńskiej restauracji Da Vinci, restauracji Galeria 63, Zatoka Sztuki, a także w Szwecji we włoskiej restauracji La Cantina. Przez trzy lata Szef kuchni w Hotel Mistral Sport w Gniewinie. Organizator konkursu kulinarnego “Sportowa Wiosna”, egzaminator w Pomorskiej Izbie Rzemieślniczej Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Gdańsku. Prywatnie szczęśliwy maź i ojciec wspaniałej córki, uwielbiający kontakt z ludźmi i podróże nie tylko kulinarne.
Kamil Hildebrandt: szef gastronomii w Restauracjach Amber Side, z kuchnia związany od 19 lat. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hotelu Lival, Restauracji COMO, Restauracji Nadmorskiej, Restauracji Gianni, a także za granica m.in. w Restauracji CUNEO w Hamburgu. W Restauracjach Amber Side zajmuje się obsługa największych imprez i eventów odbywających się na Pomorzu oraz nadzoruje prace obu Restauracji, mieszczących się w Europejskim Centrum Solidarności i AMBEREXPO. Juror i współorganizator Konkursu „Sportowa Wiosna”, współpracuje z Zespołem Szkół Specjalnych nr 2 w Gdańsku, przygotowując uczniów do pracy w kuchni. Prywatnie maż i ojciec dwóch wspaniałych córek, z którymi spędza każdą wolna chwile. Lubi podróżować i z każdej podróży przywozi nowe pomysły, które później wykorzystuje w pracy.
Co to jest Free Time Festiwal?
To rozpoznawalne, realizowane w nowoczesnej, dynamicznej formule wydarzenie, które w jednym miejscu i czasie łączy kilka uzupełniających się projektów.
Free Time Festiwal to multidyscyplinarny bank pomysłów, jak twórczo i przyjemnie spędzać czas wolny. Impreza adresowana jest do ludzi nielubiących się nudzić, aktywnie i twórczo spędzających czas, rodzin z dziećmi, poszukujących nietypowych i ciekawych atrakcji turystycznych, kulturalnych, sportowych i rekreacyjnych.
Free Time Festiwal w pigułce:
• 5. edycja imprezy
• 20 000 odwiedzających – mieszkańców Trójmiasta i Pomorza
• dwudniowa, festiwalowa formuła
• 10 stref klimatycznych: Turystyka, Bike Festiwal, Miasto Gdańsk, Sport i Aktywny Styl Życia, Sporty Wodne & Kajak Expo & Wędkarstwo, Kultura i Nauka, Aktywne Dzieciaki, Ślady Festiwal Podróżników, Ogrodowe Kreacje, Grill Festiwal
• doskonała atmosfera, widowiskowe pokazy, mnóstwo konkursów, zabaw i aktywności sportowych.