Grand Final Independent Flair League już w listopadzie

Newsy

Grand Final Independent Flair League już w listopadzie

04 listopada 2009

Za nami trzy rundy eliminacyjne Independent Flair League. Po majowych rozgrywkach w Krakowie, sierpniowych w Jastarnii i wrześniowych w Poznaniu, przyszedł czas na wielki finał. Po całorocznym pobycie na wyjazdach, Niezależna Liga Flair zawitała do Warszawy.
Już 22 listopada w klubie Champions w Hotelu Marriott barmani wyjdą na ring, na którym, w duchu sportowej rywalizacji, odbędą się finałowe rozgrywki Independent Flair League Grand Final. Wystartują w nim zwycięzcy poszczególnych rund eliminacyjnych (Marcin Masakra Osypiński, Tomasz Stępień i Marek Posłuszny) oraz najwięksi flair fighterzy zaproszeni przez organizatorów ze świata. Wśród tych ostatnich zobaczymy między innymi tak wybitne postaci światowego Flair, jak Sebastian Oguic (600 pkt. w generalnej klasyfikacji Grand Slam), Tom Dayer (2650 pkt. w generalnej klasyfikacji Grand Slam), Rafael Arce (1400 pkt. w generalnej klasyfikacji Grand Slam), Vladymyr Buryanov, Ivars Rutkovskis czy Marco Canova (1850 pkt. w generalnej klasyfikacji Grand Slam). Nie zabraknie Tomka Małka, ubiegłorocznego zwycięzcy IFL, mistrza Świata Nations 2008 który już po raz czwarty będzie bronił tytułu Zwycięzcy IFL (2900 pkt. w generalnej klasyfikacji Grand Slam). W Warszawie zobaczymy także pięciu najlepszych juniorów, którzy zdobyli najwięcej punktów w rozgrywkach IFL.
Zawodnicy oceniani będą przez Michała Kośnika i Cezarego Brodę z EvolutionBar oraz międzynarodowych sędziów World Flair Association – Andy Collinson’a i Tuga van den Bergh’a – jednych z największych autorytetów światowego barmaństwa. Zwycięzca IFL Grand Final otrzyma 3 000 Euro, premiowane są także miejsca od 2 do 5. Rozgrywki finałowe IFL 2009 jako jedyne w Polsce zaliczane są do światowego tour’u Grand Slam federacji WFA. Zawody w Polsce otrzymały czwarty poziom trudności na pięć możliwych. Wyższy poziom posiadają jedynie zawody typu Flair Olimpic, czyli takie, które umożliwiają zdobycie od 50 000 $ i rozgrywane są w wielu kategoriach. Wśród kryteriów oceny znajduje się między innymi trudność merytoryczna regulaminu zawodów oraz jego złożoność, ilość sędziów międzynarodowych oraz wysokość nagród finansowych dla zwycięzców.
Dzienne eliminacje obejmą dwie konkurencje – połączenie Speed Flair z kategorią Working Flair. Barmani będą musieli przygotować w jak najszybszym czasie dwa drinki z trzech losowo wybranych przed startem (Speed Flair). Trzeci drink z wylosowanej puli przygotowywany będzie w stylu Working Flair.
Podczas wieczornego finału, w ciągu 6 minut zawodnicy będą mieli za zadanie przygotować aż cztery drinki – dwa obowiązkowe z zastosowaniem Perfect Serve produktów Martini: Martini Grand Prix (40 ml Martini Rosso, 40 ml Martini Extra Dry, cząstka limonki; szklanka typu old fashion wypełniona lodem) i Martini Monaco (40 ml Martini Bianco, 40 ml Martini Extra Dry, cząstka cytryny; szklanka typu old fashion wypełniona lodem), Long Island Red Bull Tea przygotowany w stylu Working Flair oraz kompozycję własną, z obowiązkowym wykorzystaniem napoju Schweppes, zrealizowaną w stylu Exhibition Flair.
Ciekawa rywalizacja zapowiada się w konkurencji marki Schwppes, w której można zdobyć aż 15 dodatkowych punktów za niestandardową prezentację produktu. W tej kategorii punkty są sumowane z czterech rozgrywek, a podczas listopadowego finału IFL barmani rywalizują tutaj aż o 4 000 PLN. Otrzyma je zawodnik, który w ciągu roku zdobędzie największą ilość punktów w kategorii łączonej „wizerunek i miksologia” za najlepszą, oryginalną prezentację produktu Schweppes. Po trzech rozgrywkach eliminacyjnych najwięcej punktów w tej kategorii uzyskał Marcin Osypiński (26,5 pkt.), który wyprzedza Maćka Chojarę (19,5 pkt.) oraz Marcina Dąbka i Pawła Stępnia (17,5 pkt.).
Listopadowy finał Independent Flair League jest jednym z etapów światowego finału Grand Slam, gdzie World Flair Association barmanowi, który uzyska największą liczbę punktów przyznaje dodatkowo 3 000 Euro. Rozgrywki półfinałowe, będące jednocześnie eliminacjami do wieczornego finału rozpoczną się o godzinie 13.00 i będą otwarte dla publiczności. Wielki Finał, w którym wystartuje 10 najlepszych zawodników wyłonionych z całodziennych eliminacji rozpocznie się o godzinie 20.00.
Producentem i organizatorem Independent Flair League jest Entertainment Group, agencja specjalizująca się w organizacji imprez i wydarzeń specjalnych. Jednym z patronów medialnych konkursu jest “Poradnik Restauratora”.