3 grudnia w koncepcie restauracyjnym Water&Wine (przy zakładzie butelkującym Cisowiankę) spotkały się blogerki kulinarne i szefowie kuchni zaangażowani w kampanię społeczną „Cisowianka. Gotujmy Zdrowo – mniej soli”. Przy wspólnym stole zasiedli m.in.: szefowie kuchni – Ewa Olejniczak, Paweł Kibart i Sebastian Olma oraz popularne blogerki – Maia Sobczak (Qmam Kaszę), Katarzyna Marciniewicz (Chilli Bite), Agata Anioł (Kuchnia w Formie), Magda Gendziwiłł (Crust&Dust) i Magda Klimaczak (Dare to Cook).
W świątecznej atmosferze delektowano się przygotowanymi przez Szefa Kuchni konceptu Water&Wine – Marka Flisińskiego daniami. Każde z nich było swoistą podróżą w czasie do smaku znanego z dzieciństwa, jednak równocześnie inspirowało do poszukiwania ciekawych rozwiązań kulinarnych i nowoczesnego podejścia do tradycji. Na stole pojawiały się m.in.: zaskakujące pierogi z kapustą i grzybami, w których tradycyjne ciasto Szef zastąpił cienkim plasterkiem rzepy. Rozkosz w kubkach smakowych gości wzbudził także barszcz zrobiony z wywaru grzybowego i soku z kiszonej kapusty. Każdy talerz został oczywiście przygotowany w myśl zasady „Gotujmy zdrowo – mniej soli”.
Jak widać również w potrawy świąteczne mogą być zdrowe a zarazem wyjątkowo smaczne. Wystarczy tylko pofantazjować w kuchni i poszukać nowych sposobów na tradycyjne dania, do czego namawiamy w kampanii „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli”. Po więcej świątecznych inspiracji zapraszamy na stronę www.gotujmyzdrowo.pl
Zdjęcia – Maciej Stankiewicz