„Gotujemy Pronature

Newsy

„Gotujemy Pronature

28 czerwca 2013

30 czerwca br. rozpocznie się  pierwsze spotkanie Polskich Szefów Kuchni „Gotujemy Pronature” w Choczewie na Pomorzu. Działania w terenie i wspólne gotowanie będą przebiegać pod hasłem „Bronimy godności polskich ryb, czyli rybka lubi pływać”.

Zaproszona ekipa szefów to najbardziej cenieni mistrzowie kulinarni z różnych stron Polski: Adam Chrząstowski (Kraków), Arleta Żynel (Białystok), Adam Woźniak (Gdańsk), Paweł Oszczyk (Warszawa), Andrzej Polan (Warszawa), Witek Iwański (Serock), Sebastian Krauzowicz (Toruń), Maciej Nowicki (Warszawa) i Łukasz Toczek (Gdańsk).

Na łonie natury, w obliczu nieprzewidywalnych zachowań przyrody uczestnicy wyprawy pochylą się nad polskimi rybami z morza i kaszubskich jezior. W atmosferze integracji, współpracy i wymiany doświadczeń będą badać różnorodność, jakość i atrakcyjność niespotykanych, rzadkich lub zapomnianych gatunków polskich ryb. Akcja będzie toczyła się na morzu, plaży, w lesie.

Wydarzenie jest organizowane wspólnie z lokalnymi autorytetami i osobowościami kulinarnymi: rybakami, gospodyniami wiejskimi i rolnikami. Inicjatorką akcji jest Pani Justyna Zdunek, która wspólnie z Szefem Kuchni Łukaszem Toczkiem tworzy gdańską restaurację Metamorfoza. Organizatorzy zainspirowani ubiegłorocznym „Cook It Raw” postanowili zaprosić polskich szefów kuchni, aby w rodzimym gronie dzielić się bezcennymi doświadczeniami związanymi z kuchnią polską. Rzecznikiem i współorganizatorem akcji jest Agnieszka Małkiewicz, która wspólnie z Justyną Zdunek prowadzi program Metamorfoza Gdańsk Pronature.

 

– Metamorfoza Gdańsk Pronature” zainicjowany przez Justynę Zdunek propaguje dziedzictwo, tradycje i ciekawostki kulinarne Pomorza. W ramach programu są podejmowane inicjatywy, które mają zwrócić uwagę władz, biznesu, mediów lokalnych, polskich i zagranicznych na niedocenianą i nieodkrytą dotąd kulturę kulinarną Pomorza. „Metamorfoza Gdańsk Pronature” ma na celu propagowanie i odświeżanie tradycji kucharskiej, odkrywanie produktów naturalnych, zwiększanie atrakcyjności turystycznej i gastronomicznej regionu, promowanie producentów dóbr spożywczych i Eko-biznesów, wspieranie inicjatyw ekologicznych i rolniczych.