15 stycznia 2017 r. Klub Szefów Kuchni pod wodzą Jarka Walczyka wraz z szefami z różnych środowisk kucharskich jak Poznańscy Kucharze Razem, OSSKiC oraz niezrzeszeni szefowie, a wśród nich Grzegorz Łapanowski wezmą udział w 25 Finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Ta wielka akcja czynienia dobra nie mogła pozostać bez kulinarnego odzewu!
Wszyscy, którzy lubią dobrą kuchnię i mają wielkie serce będą mieli okazję spróbować wybornej zupy, ugotowanej przez najlepszych szefów kuchni w Polsce, a zebrane pieniądze trafią do puszek WOŚP. Akcja Gotuj z sercem dla WOŚP odbędzie się pod Pałacem Kultury i Nauki w Warszawie. Podczas Wielkiego Finału Szefowie ugotują ponad 400 litrów zupy, która miejmy nadzieję rozgrzeje nie tylko brzuchy, ale i serca Polaków tego jedynego dnia w roku.
Ponadto na stronie www.rzeczyodserca.pl można wylicytować kalendarze z szefami kuchni, kolacje w znakomitych polskich restauracjach jak warszawski i krakowski Ed Red pod wodzą Adama Chrząstowskiego, gdzie serwowane są najlepsze sezonowane steki, restauracja Strefa, w której Jarek Walczyk proponuje świeże ryby w różnych konfiguracjach czy polska kuchnia w molekularnej odsłonie Łukasza Konika w Uzdrowisku Konstancin oraz warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Food Lab. Szefowie Kuchni grają z Orkiestrą podczas 25 Finału i Wy również zagrajcie z nimi!
W ciągu poprzednich 24 Finałów WOŚP Orkiestra zebrała i przekazała na wsparcie polskiej medycyny sumę ponad 720 mln PLN. W finałowym dniu Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy jednoczy Polaków, podczas koncertów, loterii, licytacji, kiermaszy i wielkiego gotowania z Szefami Kuchni.