GoodMills Polska uruchamia nową linię przemiałową w Kutnie

Aktualności

GoodMills Polska uruchamia nową linię przemiałową w Kutnie

GoodMills Polska zrealizował ważny etap w swojej strategii rozwoju, uruchamiając nowoczesną linię przemiałową w zakładzie w Kutnie. Inwestycja o wartości ponad 25 milionów euro pozwoliła na podwojenie mocy produkcyjnych tego obiektu, czyniąc go największym zakładem w strukturach Grupy. Poradnik Restauratora wziął udział w otwarciu.

Nowy młyn pszenny, oparty na innowacyjnych rozwiązaniach technologicznych i przyjaznych środowisku praktykach, odpowiada na rosnące potrzeby rynku oraz coraz wyższe oczekiwania klientów w zakresie jakości, niezawodności dostaw i innowacyjności produktów. Jako część międzynarodowego koncernu GoodMills Group firma konsekwentnie inwestuje w Polsce w rozwój swoich czterech zakładów, zwiększając ich wydajność i zapewniając najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa.

Inwestycja 

Jeszcze przed rozbudową, roczna zdolność przemiałowa GoodMills Polska wynosiła 640 000 ton. Dzięki inwestycji, łączna moc produkcyjna wzrosła do blisko 780 000 ton rocznie. Zakład w Kutnie zlokalizowany stał się największym w Grupie GMP. Jest on kluczowym ogniwem w długoterminowej strategii firmy, której celem jest umacnianie swojej pozycji.

Otwarcie nowego młyna w Kutnie to dla GoodMills Polska moment przełomowy, który odzwierciedla naszą wizję przyszłości – opartą na rozwoju, innowacjach, zrównoważonym podejściu i odpowiedzialności. Inwestycja o wartości 25,1 miliona euro to nie tylko znaczne zwiększenie naszych mocy produkcyjnych, przybliżające nas do celu 1 miliona ton przemiału, ale przede wszystkim gwarancja najwyższej jakości mąki dla naszych klientów przemysłowych – produkowanej z poszanowaniem środowiska i najwyższych standardów bezpieczeństwa – mówi Piotr Piąstka, Prezes Zarządu GoodMills Polska.

Nowy młyn w liczbach

Nowoczesny młyn pszenny zwiększył swoją zdolność przemiałową z 440 do 880 ton na dobę, osiągając roczną wydajność na poziomie 280 000 ton. Nowa linia produkcyjna została zaprojektowana identycznie jak istniejąca, co gwarantuje spójność technologiczną i operacyjną. Równolegle zwiększono pojemność silosów mącznych z 960 do 4060 ton. Znacząco przyspieszono również proces załadunku mąki – z 25 t/h do 100 t/h – co usprawnia logistykę i dystrybucję.

Inwestycja objęła nie tylko nowe powierzchnie produkcyjne, ale również modernizację całej infrastruktury: powstał m.in. nowy parking dla dostawców zboża, laboratoria zbożowe i mączne oraz nowy budynek administracyjno-socjalny.

Ekologia i bezpieczeństwo

Inwestycję wyróżnia innowacyjne podejście do ekologii i efektywności energetycznej. Dzięki systemowi odzysku ciepła ze sprężarek możliwe jest ogrzewanie nowo wybudowanego laboratorium. Na terenie zakładu powstał także zbiornik na wodę deszczową.

W trosce o bezpieczeństwo zakład wyposażono w zaawansowany system monitoringu z kamerami termowizyjnymi oraz algorytmami wykrywania obecności osób na granicy obiektu. Zadbano również o ochronę przeciwpożarową – powstał zbiornik przeciwpożarowy oraz rozbudowana sieć hydrantów.

Zatrudnienie wzrosło z 45 do 56 osób, a firma współpracuje z lokalnymi dostawcami i usługodawcami.

Co dalej?

To kolejny, ale nie ostatni krok przybliżający nas do strategicznego celu 1 miliona ton przemiału w Polsce. Wkrótce rozpoczynamy budowę piątego młyna – tym razem we wschodniej części kraju. Nad koncepcją tego projektu pracowaliśmy od wielu miesięcy i dziś staje się on rzeczywistością. To wszystko dzięki naszym klientom, którzy doceniają stabilną jakość i profesjonalną obsługę, naszym pracownikom – zaangażowanym i kompetentnym oraz naszym właścicielom, którzy zaufali polskiemu zespołowi i nieustannie wspierają nasze działania – podsumowuje Piotr Piąstka.

oprac.: K. Walkowiak