6-7 kwietnia w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Amberexpo w Gdańsku podczas Free Time Festiwal odbył się 1. Ogólnopolski Konkurs Kulinarny o tytuł Gold Grill Team. Jak sama nazwa wskazuje tematem były dania z grilla. Pierwszego dnia startowali uczniowie, a drugiego profesjonaliści. Uczestnicy konkursu musieli przygotować przystawkę z ryb bałtyckich lub jeziornych oraz drugie danie mięsne z wykorzystaniem antrykotu z polskiej wołowiny.
Pierwsze miejsce w kategorii profesjonalistów zdobyli Tomasz Leśniak i Łukasz Artowski z restauracji Lazurowa w hotelu Szafir w Jastrzębiej Górze. Na drugim miejscu uplasował się zespół ze Stowarzyszenia Polish BBQ Team – Paweł Zieliński i Bartłomiej Heba. A trzecie Krzysztof Majewski z restauracji Czarny Kos i Karol Czajka Restauracja z Ikra.
Natomiast w kategorii junior pierwsze miejsce wywalczyli Klaudia Raif i Krzysztof Kreft z powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumii. Na drugim miejscu znalazły się Paulina Markowska i Agnieszka Szostak z powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie, a trzecie Fabian Budnik i Kornel Nawrocki – stażyści Hotelu Olimp Bussines&Spa w Wejherowie.
Skład jury degustacyjnego: Krzysztof Szulborski (przewodniczący), Kurt Scheller (juror honorowy), Andrzej Ławniczak (juror specjalny), Daniel Jakubiec, Monika Gwiazda, Monika Ignaciuk, Wiesław Bober, Łukasz Konik i Phillipe Abraham.
Skład jury technicznego: Andrzej Gołąbek, Grzegorz Kazubski, Jacek Fedde, Patryk Dziamski, Przemysław Woźny, Sławomir Miotk.
Na zwycięzców w kategorii profesjonalistów czekały nagrody pieniężne i rzeczowe, a w kategorii junior nagrody rzeczowe oraz staże w trójmiejskich restauracjach: Biały Królik, Corrèze i Eliksir.
Organizatorem tego wydarzenia są Międzynarodowe Targi Gdańskie przy wsparciu restauracji Amberside oraz szefa kuchni Sebastiana Cichego.
Więcej na: www.grillfestiwal.amberexpo.pl.