Od dzisiaj światowy rekord w układaniu największej mozaiki z sushi należy do uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska w Warszawie oraz Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza.
Ułożono kompozycję o powierzchni 40,78 metrów kwadratowych, której głównym składnikiem był łosoś norweski.
Inicjatorem wydarzenia, które odbyło się w Zespole Szkół Gastronomicznych Poznańska w Warszawie, była Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza (NSC) – organizacja powołana przez Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa w 1991 r. w celu zwiększania świadomości konsumentów dotyczącej norweskich ryb i owoców morza na całym świecie.
Bicie Guinness World Record w układaniu mozaiki z sushi w Warszawie nie było przypadkowe – Polska jest bowiem największym na świecie importerem łososia norweskiego. Jest on drugą najczęściej wybieraną przez Polaków rybą, a jego konsumpcja stale rośnie.
W wydarzeniu wzięła udział Erna Solberg, Premier Królestwa Norwegii, przebywająca z oficjalną wizytą w Polsce.
W prace związane z układaniem największej mozaiki z sushi bezpośrednio zaangażowane były 34 osoby, w tym 20 uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska oraz 13 sushi masterów.
Nad sprawną organizacją i przebiegiem wydarzenia czuwał Andrzej Polan, znany i lubiany Szef Kuchni reprezentujący norweskiego łososia w Polsce. Bicie rekordu poprzedziły warsztaty dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, podczas których zostali przeszkoleni w zakresie profesjonalnego przygotowywania sushi.
Finalny efekt wspólnej pracy to 40,78 metra kwadratowego mozaiki nawiązującej kształtem i kolorystyką do narodowych barw Polski i Norwegii. Na to kulinarne dzieło sztuki złożyło się 36150 indywidualnych kawałków sushi.
Do ich przygotowania wykorzystano:
340 kilogramów ryżu,
380 kilogramów łososia,
2 350 arkuszy wodorostów,
10 kilogramów wasabi,
40 litrów octu ryżowego,
10 kilogramów majonezu,
95 kilogramów ogórka zielonego,
50 kilogramów marchwi,
5 kilogramów kopru,
10 kilogramów serka kremowego,
40 kilogramów cukru,
4 kilogramy soli.
Po zakończeniu bicia rekordu, wszyscy uczniowie szkoły i ich rodziny oraz zaproszeni goście mogli na miejscu skosztować przygotowanych smakołyków.