Gigantyczna mozaika z sushi

Newsy

Gigantyczna mozaika z sushi

18 listopada 2014

Od dzisiaj światowy rekord w układaniu największej mozaiki z sushi należy do uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska w Warszawie oraz Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza.

Ułożono kompozycję o powierzchni 40,78 metrów kwadratowych, której głównym składnikiem był łosoś norweski.

Inicjatorem wydarzenia, które odbyło się w Zespole Szkół Gastronomicznych Poznańska w Warszawie, była Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza (NSC) – organizacja powołana przez Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa w 1991 r. w celu zwiększania świadomości konsumentów dotyczącej norweskich ryb i owoców morza na całym świecie.

Bicie Guinness World Record w układaniu mozaiki z sushi w Warszawie nie było przypadkowe – Polska jest bowiem największym na świecie importerem łososia norweskiego. Jest on drugą najczęściej wybieraną przez Polaków rybą, a jego konsumpcja stale rośnie.

W wydarzeniu wzięła udział Erna Solberg, Premier Królestwa Norwegii, przebywająca z oficjalną wizytą w Polsce.

W prace związane z układaniem największej mozaiki z sushi bezpośrednio zaangażowane były 34 osoby, w tym 20 uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska oraz 13 sushi masterów.

Nad sprawną organizacją i przebiegiem wydarzenia czuwał Andrzej Polan, znany i lubiany Szef Kuchni reprezentujący norweskiego łososia w Polsce. Bicie rekordu poprzedziły warsztaty dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, podczas których zostali przeszkoleni w zakresie profesjonalnego przygotowywania sushi.

Finalny efekt wspólnej pracy to 40,78 metra kwadratowego mozaiki nawiązującej kształtem i kolorystyką do narodowych barw Polski i Norwegii. Na to kulinarne dzieło sztuki złożyło się 36150 indywidualnych kawałków sushi.

Do ich przygotowania wykorzystano:

340 kilogramów ryżu,

380 kilogramów łososia,

2 350 arkuszy wodorostów,

10 kilogramów wasabi,

40 litrów octu ryżowego,

10 kilogramów majonezu,

95 kilogramów ogórka zielonego,

50 kilogramów marchwi,

5 kilogramów kopru,

10 kilogramów serka kremowego,

40 kilogramów cukru,

4 kilogramy soli.

Po zakończeniu bicia rekordu, wszyscy uczniowie szkoły i ich rodziny oraz zaproszeni goście mogli na miejscu skosztować przygotowanych smakołyków.