W Kujawsko-Pomorskiem powstaje jedyny w Polsce Gęsinowy Szlak Kulinarny, w skład którego wejdą wybrane lokale gastronomiczne oferujące dania z gęsiny. Nasze województwo słynie z najlepszych pod względem smaku i wartości odżywczych gatunków gęsi w kraju.
– To kolejne przedsięwzięcie związane z promowaniem gęsiny, która dzięki naszym staraniom staje się koronnym produktem spożywczym województwa kujawsko-pomorskiego. Gęsinowy Szlak Kulinarny będzie dużą atrakcją nie tylko dla mieszkańców, ale również licznych turystów odwiedzających nasz region – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.
Szlak przygotowuje Urząd Marszałkowski i Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna. Do jego tworzenia zostały zaproszone wszystkie restauracje z województwa kujawsko-pomorskiego, które w swoim menu posiadają przynajmniej dwa dania z gęsiny. Chęć udziału w projekcie wyraziło ponad dwadzieścia placówek gastronomicznych.
Komisja certyfikacyjna na przełomie sierpnia i września odwiedzi i oceni lokale pod względem smaku serwowanych potraw, a także jakości obsługi i wystroju. Placówki, które pomyślnie przejdą proces certyfikacji, zostaną włączone do Gęsinowego Szlaku Kulinarnego i objęte szeregiem działań promocyjnych. Ich częścią będzie kolportaż dedykowanych map i folderów, dystrybucja aplikacji na urządzenia mobilne, promocja na stronach internetowych i portalach społecznościowych oraz rozmaite konkursy.
W przyszłości szlak zostanie rozbudowany o następne lokale i atrakcje. Towarzyszyć mu będą liczne wydarzenia związane z gęsiną, które co roku są odbywają się w naszym województwie. Budowa szlaku jest realizowana w ramach projektu „Kujawsko-Pomorskie – lubię tu jeść“, współfinansowanego ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki.