1 czerwca br. kilkunastu kucharzy reprezentujących restauracje i hotele z całej Polski rywalizowało w konkursie kulinarnym. Tegoroczna edycja konkursu odbyła się po raz pierwszy w Kudowie Zdroju w Parku Zdrojowym w Teatrze Pod Blachą. Motywem przewodnim były potrawy z gęsiny z dodatkiem Mioduli Prezydenckiej Firmy Toorank oraz dowolnych produktów według inspiracji uczestników.
Impreza miała na względzie przypomnienie i przywrócenie tradycji jedzenia przepysznej gęsi w naszych domach. Polska jest jednym z największych producentów gęsi w Europie. Spożycie drobiu zdominowały kurczaki i kaczki a gęsi stały się marginesem w polskiej kuchni.
Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdroju przy współpracy z Urzędem Miasta Kudowa Zdrój przy wsparciu merytorycznym Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Stowarzyszenie Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdrój reprezentowali : Hotel Verde Montana, Pensjonat Rajski Dom, Villa SPA Scaliano, Hotel Kudowa , Hotel Amalia, Hotel Adam SPA, Pensjonat Brigida, Hotel Rydz, Smażalnia u Andrzeja.
Restauratorzy i hotelarze z Kudowy Zdrój czynnie włączyli się w organizację tego przedsięwzięcia.
Patronat honorowy objęli : Starosta Kłodzki Maciej Awiżeń , Burmistrz Miasta Kudowa Zdrój – Czesław Kręcichwost oraz mgr inż. Eugeniusz Kłopotek Dyrektor Instytutu Zootechniki – Państwowy Instytutu Badawczy – Zakład Doświadczalny – Kołuda Wielka. Instytut prowadził prace hodowlano-badawcze nad gęsią. Prace te pozwoliły na utrwalenie cech użytkowych gęsi , której nadano nazwę handlową – Gęsi Białej Kołudzkiej. Dyrektor Eugeniusz Kłopotek przekazał pisklęta gęsi kołudzkiej w celu rozwoju hodowli dla gospodarstwa w Gołaczowie, wioski położonej w pobliżu Kudowy Zdrój.
Imprezę poprowadził konferansjer Dariusz Maląg.
Zawodników w konkursie kulinarnym oceniało jury w składzie :
1. Jerzy Pasikowski – przewodniczący , prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
2. Mirosław Drewniak – członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
3. Giancarlo Russo – członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
4. Tomasz Szymański – Konsultant Kulinarny Firmy Bonduelle
5. Joanna Edlinger – Smakosz Kulinarny – Austria/Wiedeń
Potrawy z gęsiny przygotowało 10 ekip. Każda z ekip musiała przygotować potrawę w formie dania głównego w ciągu 1,5 godz. dla 6 osób i jeden talerz wystawowy. Obowiązkowym produktem była pierś z gęsi z dodatkiem Mioduli Prezydenckiej Firmy Toorank. Ekipy zastosowały różnorodne techniki, w tym bardzo nowoczesne elementy kuchni molekularnej.
Jury najbardziej zachwyciło się daniem przygotowanym przez ekipę w składzie Łukasz Grabowski i Mariusz Roch z Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju, którzy zdobyli najwięcej punktów 547 w klasyfikacji generalnej a tym samym I miejsce w konkursie. Drugie miejsce przypadło ekipie w składzie Paweł Pyra, Tomasz Woźniak z Hotel Columna Medica 4* z Łaska. A trzecie – Michał Kuduk, Stanisław Staszak – Hotel Grand Sal 4* – Kopalnia Soli Wieliczka w Wieliczce.
Ponadto udział wzięli :
– Krzysztof Sikora , Agata Jarosik, Restauracja Kopalnia Soli Wieliczka- Wieliczka
– Paweł Ryckiewicz, Tomasz Nowak, Restauracja Kredens – Wilkszyn
– Zbigniew Łęgowski, Rafał Zalewski, Hotel Luxor 3* – Lublin
– Anna Niedziałkowska, Anna Jaworska, Hotel Fryderyk 3 * – Duszniki Zdrój
– Adrian Kubabski , Tomasz Gełesz, Bukowy Park Hotel Medical SPA 4* Polanica Zdrój
– Adam Siemczonek, Magda Lipińska, Pensjonat Polanica Zdrój 4* – Polanica Zdrój
– Damian Chmielewski, Łukasz Antoszczyszyn, SPA SCALIANO 3* – Kudowa Zdrój
Zawodników oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Prezesa Fundacji Szefów Kuchni Jerzego Pasikowskiego, które przyznało następujące nagrody: urządzenia kuchenne Cooking Chef, Blendery Firmy KENWOOD, odkurzacze , sroki czystości Firmy ECOLAB, zestawy przypraw, zestawy grillowe ufundowane przez Firmę PRYMAT, Firma Direct Shop przygotowała naczynia do gotowania, komplet sztućców, kuchnię indukcyjna. Pamiątkowe puchary przygotowała Firma EDBO – Urszula i Edward Bober, Fabryka Porcelany AS Ćmielów – Adam Spała oraz statuetki gąski wykonane przez Galerię Artystyczną ORSO.
Słodycze przygotowała Słodka Manufaktura Leona, 2 tablety dla zdobywców I miejsca od Przedsiębiorstwa Piekarsko Cukierniczego MACHELA – Maciej Machela.
Do Parku Zdrojowego przybyło wielu mieszkańców, którzy mogli popróbować wspaniałego gulaszu z gęsiny prosto z patelni plenerowej Waldemara Załuskiego z Kłodzka oraz pomidorów i ogórków z Gospodarstwa Ogrodniczego Mateusza Mularskiego. Wszystko to za symboliczne datki do puszek. Dochód z tego przedsięwzięcia zostanie przekazany na dożywianie dzieci z Kudowy Zdrój.
Pomysłodawcą i organizatorem I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina„ był Wiesław Bober Dyrektor Gastronomii Hotelu Verde Montana a jednocześnie V-ce Prezes Stowarzyszenia Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdroju.