Gęsina nie tylko na Świętego Marcina

Newsy

Gęsina nie tylko na Świętego Marcina

24 maja 2013

1 czerwca br. w Kudowie Zdroju odbędzie się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Gęsina nie tylko na Świętego Marcina”. Organizatorami wydarzenia są: Stowarzyszenie Turystyki i Biznesu Kudowa Zdrój, hotele Verde Montana i Kudowa oraz Urząd Miasta Kudowa Zdrój przy wsparciu merytorycznym Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Konkurs ten ma na celu promocję utalentowanych kucharzy oraz gęsiny i Mioduli Prezydenckiej firmy Toorank. – Polska jest jednym z największych producentów gęsiny w Europie. Spożycie drobiu zdominowały kurczaki i kaczki, a gęsi stały się marginesem w polskiej kuchni. Nasza impreza ma przypomnieć i przywrócić tradycję jedzenia przepysznej gęsi w polskich domach – argumentują organizatorzy.

Do konkursu „Gęsina nie tylko na Świętego Marcina” zakwalifikowało się jedenaście ekip.

1. Michał Kaduk, Dariusz Kaduk – hotel Grand Sal ****, Kopalnia Soli Wieliczka

2. Zbigniew Łęgowski, Rafał Zalewski – hotel Luxor ***, Lublin

3. Paweł Pyra, Tomasz Woźniak – hotel Columna Medica ****, Łask

4. Łukasz Grabowski, Mariusz Roch – hotel Verde Montana ****, Kudowa Zdrój

5. Krzysztof Sikora, Agata Jarosik – Kopalnia Soli Wieliczka

6. Adrian Kubabski , Tomasz Gełesz – Bukowy Park Hotel Medical Spa **, Polanica Zdrój

7. Tomasz Nowak, Michał Skowroński – restauracja Kredens, Wilkszyn

8. Adam Siemczonek, Magda Lipińska – pensjonat Villa Polanica ****, Polanica Zdrój

9. Damian Domagała, Michał Bulski – hotel Centuria Wellness & SPA ***, Ogrodzieniec

10. Damian Chmielewski, Łukasz Antoszczyszyn – Spa Scaliano ***, Kudowa Zdrój

11. Białoruski Klub Kucharzy i Szefów Kuchni

Każda drużyna będzie musiała przygotować danie główne dla sześciu osób, bazujące na gęsiej piersi. Główny składnik kulinarnych zmagań, czyli gęsina, zostanie dostarczona przez organizatorów. Oni również zapewnią miodulę; o pozostałe komponenty dań uczestnicy muszą postarać się sami. Konkursowe potrawy będą oceniali kulinarni wirtuozi: Jerzy Pasikowski – prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni (przewodniczący jury), Jarosław Walczyk – sekretarz FKSK, Grzegorz Labuda – executive chef Grand Hotel Tiffi w Iławie, Giancarlo Russo – członek FKSK, Tomasz Szymański – konsultant kulinarny firmy Bonduelle. Wydarzenie poprowadzi Dariusz Maląg.