19 sierpnia w Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach odbyła się 2. edycja Konkursu Kulinarnego Gęsina nie tylko na św. Marcina. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu był Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach. Patronat merytoryczny objął Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro Toques, Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.
Jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego, w składzie: Giancarlo Russo, C-Michel Labarre, Robert Sowa, Jean Bos, Kurt Scheller, Theofilos Vafidia oraz jury techniczne: Tomasz Purol, Patryk Dziamski i Tomasz Szymański pierwsze miejsce przyznali zespołowi z Hotelu Centrum Sosnowiec, restauracja Warszawska – Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak. Przygotowali oni podwędzany filet z gęsi ze smażonym foie gras, konfiturą z gruszki i jabłka z miodem oraz assiette z marchwi. Drugie miejsce przypadło Łukaszowi Grabowskiemu i Mariuszowi Roch z restauracji Symfonia Smaku w Gliwicach, a trzecie Kamilowi Skrok i Jakubowi Włodarczykowi z restauracji Filharmonia Smaku w Łodzi.
Konkurs Kulinarny poprowadził Adam Gessler, restaurator, autor książki kulinarnej „Smaki na 52 tygodnie” wspólnie z Arturem Moroz, znanym kucharzem gospodarzem kulinarnego programu TVP1 Polski grill.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.