Gęsina nie tylko na św. Marcina już w sobotę

Wydarzenia

Gęsina nie tylko na św. Marcina już w sobotę

17 sierpnia 2017

19 sierpnia w Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach  odbędzie się 2. edycja Konkursu Kulinarnego Gęsina nie tylko na św. Marcina. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach. Patronat merytoryczny objął Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro Toques, Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.

W konkursie będą uczestniczyć ekipy dwu osobowe mające do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne.

Każda ekipa będzie miała do przygotowania 9 porcji dania. Jedna porcja trafia na stół ekspozycyjny a pozostałe do jury degustacyjnego i technicznego.

Celem konkursu jest promocja kucharzy, pokazanie ich umiejętności i wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja produktu: gęsiny.

Odbędzie się prezentacja na temat gęsiny „Wartość żywieniowa gęsiny”, którą poprowadzi Katarzyna Szatkowska, dietetyk i specjalista ds. prawa żywnościowego .

Ekipy startujące będą zakwaterowane w Hotelu Piemont u J. Kilińskiego 25 (odległość 300 m od Hotelu Fabryka Wełny).

Odprawa uczestników konkursu z jury odbędzie się 18 sierpnia o godz. 19.00

Sala D I piętro.

Sobota – Rozpoczęcie konkursu kulinarnego – godz. 10,00 – restauracja Przędzalnia.

I tura – godz. 10.00 – 11.40

II tura – godz. 11.40 – 13.20

III tura – godz. 13.20 – 15.00

Wyniki prac oceniać będzie jury profesjonalne składające się z 8 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.

Skład jury degustacyjnego:

1. Jerzy Pasikowski – Przewodniczący jury – Mistrz Kuchni polskiej

2. Giancarlo Russo – Mistrz Kuchni włoskiej

3. C-Michel Labarre – Mistrz Kuchni francuskiej

4. Robert Sowa – Mistrz Kuchni, restaurator

5. Jean Bos – Mistrz Kuchni molekularnej

6. Kurt Scheller – Mistrz Kucharski

7. Theofilos Vafidia –Gastronom, osobowość telewizyjna

Skład jury technicznego:

1.Tomasz Purol – uczestnik programu TOP Szef Polska, Szef Kuchni

2. Patryk Dziamski – uczestnik programu TOP Szef Polska , Szef Kuchni

3. Tomasz Szymański – Konsultant ds. Gastronomii Iglotex

18 sierpnia wieczór uświetni występ Monik Kuszyńskiej, polskiej piosenkarki i autorki tekstów, reprezentantki podczas 60 Konkursu  Eurowizji w 2015 r. oraz  Big Band Fabryka Wełny, orkiestra jazzowa.

Konkurs Kulinarny poprowadzi Adam Gessler, restaurator, autor książki kulinarnej „Smaki na 52 tygodnie” wspólnie z Arturem Moroz, znanym kucharzem gospodarzem kulinarnego  programu TVP1 „Polski grill”.

Uroczystą galę 19 sierpnia poprowadzi Anna Popek jedna z  najbardziej znanych dziennikarek w Polsce.

Obsługa artystyczno- muzyczna wieczoru będzie należała do zespołu Capri New Beat .

Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi podczas uroczystej gali 19 sierpnia 2017 r. godz. 19,00 / I piętro

Główny Partner Merytoryczny konkursu : Krajowa Rada Drobiarstwa.

 

Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu II edycja „Gęsina nie tylko na św. Marcina‘’

1.Damian Broda , Sebastian Guziur –  Holiday Inn, Dąbrowa Górnicza

2. Kamil Skrok , Jakub Włodarczyk – Restauracja Filharmonia Smaku, Łódź

3. Dawid Pluta, Jędrzej Lewandowski – Zielona Górka, Pabianice

4. Bartłomiej Kornacki , Przemysław Gościniak – Hotel Centrum Sosnowiec, restauracja Warszawska

5. Adam Kowalski , Jarosław Komala – Hotel Jan Sander w Rąbieniu

6. Łukasz Grabowski , Mariusz Roch – Restauracja Symfonia Smaku, Gliwice

7. Sebastian Stellwag, Martyna Rusin – Zielnik Bistro, Katowice

8. Urszula Ruszewska , Edyta Gulan – Kredens Smaku, Suwałki

9. Przemysław Staniek, Dominik Łukasiewicz – Restauracja Młyńska , Kołobrzeg

10. Jakub Botta, Artur Sulkowski – Restauracja Inny Wymiar, Warszawa

11. Aneta Wiśniewska, Tomasz Moszyński – Hotel Tobaco, Łódź

12. Marcin Molik , Patryk Robak – Restauracja Drukarnia, Warszawa

Ekipa rezerwowa :

1. Dawid Babiński, Mateusz Kruszewski – Hotel Ibis, Grudziądz.