19 sierpnia w Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach odbędzie się 2. edycja Konkursu Kulinarnego Gęsina nie tylko na św. Marcina. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach. Patronat merytoryczny objął Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro Toques, Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.
W konkursie będą uczestniczyć ekipy dwu osobowe mające do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne.
Każda ekipa będzie miała do przygotowania 9 porcji dania. Jedna porcja trafia na stół ekspozycyjny a pozostałe do jury degustacyjnego i technicznego.
Celem konkursu jest promocja kucharzy, pokazanie ich umiejętności i wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja produktu: gęsiny.
Odbędzie się prezentacja na temat gęsiny „Wartość żywieniowa gęsiny”, którą poprowadzi Katarzyna Szatkowska, dietetyk i specjalista ds. prawa żywnościowego .
Ekipy startujące będą zakwaterowane w Hotelu Piemont u J. Kilińskiego 25 (odległość 300 m od Hotelu Fabryka Wełny).
Odprawa uczestników konkursu z jury odbędzie się 18 sierpnia o godz. 19.00
Sala D I piętro.
Sobota – Rozpoczęcie konkursu kulinarnego – godz. 10,00 – restauracja Przędzalnia.
I tura – godz. 10.00 – 11.40
II tura – godz. 11.40 – 13.20
III tura – godz. 13.20 – 15.00
Wyniki prac oceniać będzie jury profesjonalne składające się z 8 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.
Skład jury degustacyjnego:
1. Jerzy Pasikowski – Przewodniczący jury – Mistrz Kuchni polskiej
2. Giancarlo Russo – Mistrz Kuchni włoskiej
3. C-Michel Labarre – Mistrz Kuchni francuskiej
4. Robert Sowa – Mistrz Kuchni, restaurator
5. Jean Bos – Mistrz Kuchni molekularnej
6. Kurt Scheller – Mistrz Kucharski
7. Theofilos Vafidia –Gastronom, osobowość telewizyjna
Skład jury technicznego:
1.Tomasz Purol – uczestnik programu TOP Szef Polska, Szef Kuchni
2. Patryk Dziamski – uczestnik programu TOP Szef Polska , Szef Kuchni
3. Tomasz Szymański – Konsultant ds. Gastronomii Iglotex
18 sierpnia wieczór uświetni występ Monik Kuszyńskiej, polskiej piosenkarki i autorki tekstów, reprezentantki podczas 60 Konkursu Eurowizji w 2015 r. oraz Big Band Fabryka Wełny, orkiestra jazzowa.
Konkurs Kulinarny poprowadzi Adam Gessler, restaurator, autor książki kulinarnej „Smaki na 52 tygodnie” wspólnie z Arturem Moroz, znanym kucharzem gospodarzem kulinarnego programu TVP1 „Polski grill”.
Uroczystą galę 19 sierpnia poprowadzi Anna Popek jedna z najbardziej znanych dziennikarek w Polsce.
Obsługa artystyczno- muzyczna wieczoru będzie należała do zespołu Capri New Beat .
Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi podczas uroczystej gali 19 sierpnia 2017 r. godz. 19,00 / I piętro
Główny Partner Merytoryczny konkursu : Krajowa Rada Drobiarstwa.
Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu II edycja „Gęsina nie tylko na św. Marcina‘’
1.Damian Broda , Sebastian Guziur – Holiday Inn, Dąbrowa Górnicza
2. Kamil Skrok , Jakub Włodarczyk – Restauracja Filharmonia Smaku, Łódź
3. Dawid Pluta, Jędrzej Lewandowski – Zielona Górka, Pabianice
4. Bartłomiej Kornacki , Przemysław Gościniak – Hotel Centrum Sosnowiec, restauracja Warszawska
5. Adam Kowalski , Jarosław Komala – Hotel Jan Sander w Rąbieniu
6. Łukasz Grabowski , Mariusz Roch – Restauracja Symfonia Smaku, Gliwice
7. Sebastian Stellwag, Martyna Rusin – Zielnik Bistro, Katowice
8. Urszula Ruszewska , Edyta Gulan – Kredens Smaku, Suwałki
9. Przemysław Staniek, Dominik Łukasiewicz – Restauracja Młyńska , Kołobrzeg
10. Jakub Botta, Artur Sulkowski – Restauracja Inny Wymiar, Warszawa
11. Aneta Wiśniewska, Tomasz Moszyński – Hotel Tobaco, Łódź
12. Marcin Molik , Patryk Robak – Restauracja Drukarnia, Warszawa
Ekipa rezerwowa :
1. Dawid Babiński, Mateusz Kruszewski – Hotel Ibis, Grudziądz.