19 sierpnia w Fabryce Wełny Hotel & SPA w Pabianicach odbędzie się 2. edycja Konkursu Kulinarnego Gęsina nie tylko na św. Marcina. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach. Celem konkursu jest promocja kucharzy, pokazanie ich umiejętności i wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja produktu gęsiny.
Odprawa uczestników konkursu z jury odbędzie się 18 sierpnia o godz. 19.00 – sala D I piętro.
19 sierpnia (sobota) – rozpoczęcie konkursu kulinarnego – godz. 10 – restauracja Przędzalnia.
I tura – godz. 10.00 – 11.40
II tura – godz.11.40 – 13.20
III tura – godz. 13.20 – 15.00
Wyniki prac oceniać będzie jury profesjonalne składające się z 8 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu nastąpi podczas uroczystej gali 19 sierpnia 2017 r. godz. 20.
Ekipy będą miały do dyspozycji stanowiska wyposażone w profesjonalny sprzęt kuchenny przez sponsora Gastro Magic Service Wypożyczalnia Gastronomiczna: zlewozmywak wraz ze stołem odstawczym, stół roboczy, płyty indukcyjne, piec konwekcyjno-parowy oraz stanowisko techniczno–sprzętowe : cyrkulator sous-vide z wanną, pakowarka próżniowa , stół grzewczy z nadstawką grzewczą .
Patronat merytoryczny nad konkursem objęli: Klub Szefów Kuchni, Euro Toques, Doceń Polskie.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.