Gęsina nie tylko na św. Marcina

Wydarzenia

Gęsina nie tylko na św. Marcina

12 lipca 2017

19 sierpnia w Fabryce Wełny Hotel & SPA w Pabianicach odbędzie się 2. edycja Konkursu Kulinarnego Gęsina nie tylko na św. Marcina. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach. Celem konkursu jest promocja kucharzy, pokazanie ich umiejętności i wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja produktu gęsiny.

Odprawa uczestników konkursu z jury odbędzie się 18 sierpnia o godz. 19.00 – sala D I piętro.

19 sierpnia (sobota) – rozpoczęcie konkursu kulinarnego – godz. 10 – restauracja Przędzalnia.

I tura – godz. 10.00 – 11.40

II tura – godz.11.40 – 13.20

III tura – godz. 13.20 – 15.00

Wyniki prac oceniać będzie jury profesjonalne składające się z 8 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.

Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu nastąpi  podczas uroczystej gali 19 sierpnia 2017 r. godz. 20.

Ekipy będą miały do dyspozycji stanowiska wyposażone w profesjonalny sprzęt kuchenny przez sponsora Gastro Magic Service Wypożyczalnia Gastronomiczna: zlewozmywak wraz ze stołem odstawczym, stół roboczy, płyty indukcyjne, piec konwekcyjno-parowy oraz stanowisko techniczno–sprzętowe : cyrkulator sous-vide z wanną, pakowarka próżniowa , stół grzewczy z nadstawką grzewczą .

Patronat merytoryczny nad konkursem objęli: Klub Szefów Kuchni, Euro Toques, Doceń Polskie.

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.