Rusza II edycja Konkursu Kulinarnego dla kucharzy profesjonalistów „Gęsina nie tylko na św. Marcina” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs odbędzie się 21 czerwca br. w Kudowie Zdrój w Parku Zdrojowym w Teatrze pod Blachą.
Organizatorami Konkursu są Stowarzyszenie Turystyki i Biznesu Kudowa Zdrój, Hotel Verde Montana, Hotel Kudowa w Kudowie Zdrój oraz Urząd Miasta Kudowa Zdrój, Urząd Marszałkowski, Starosta Powiatu Kłodzkiego przy wsparciu merytorycznym Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Celem Konkursu jest promocja utalentowanych kucharzy, pokazanie ich wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocji produktów – gęsiny.. Polska jest jednym z największych producentów gęsi w Europie. Spożycie drobiu zdominowały kurczaki i kaczki a gęsi stały się marginesem w polskiej kuchni. Nasza impreza ma na względzie przypomnienie i przywrócenie tradycji jedzenia przepysznej gęsi w naszych domach.
Zasady uczestnictwa:
Konkurs ma zasięg ogólnopolski.
W Konkursie mogą uczestniczyć wyłącznie kucharze profesjonaliści z całego kraju pracujący zawodowo bądź mający w dacie przystąpienia do konkursu przerwę w pracy zawodowej nie dłuższą niż jeden rok.
Na czas konkursu zawodników obowiązuje galowy strój kucharski/ biała bluza, czarne spodnie, zapaska, czapka kucharska, pełne buty lub buty robocze/.
W konkursie uczestniczą ekipy dwuosobowe: szef + kucharz pomocniczy. Ekipy maja do dyspozycji 5 stanowisk kuchennych.
Każda ekipa konkursowa będzie miała do przygotowania 6 dań głównych podanych na talerzach w tym 1 wystawowy z wykorzystaniem piersi z gęsi lub udka. Produkt główny pierś lub udko z gęsi we własnym zakresie uczestników konkursu. Dopuszcza się gęsinę wcześniej zamarynowaną.
Pozostałe produkty również w gestii uczestników.
Organizator konkursu pokrywa ekipom startującym koszty zakwaterowania i wyżywienia .
Wyniki pracy oceniać będzie Jury składające się z 6 profesjonalnych ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Prezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni Jerzego Pasikowskiego .
Skład Jury:
Jerzy Pasikowski – Przewodniczący, Tomasz Jakubiak, Mirosław Drewniak, Giancarlo Russo, Tomasz Szymański, Rafał Targosz, Jarosław Walczyk.
Główna nagrodą w konkursie jest robot kuchenny Kenwood Cooking Chef KM086.
Dla wszystkich uczestników statuetka wykonana przez Galerię i Pracownię Artystyczną „ORSO” , puchary oraz liczne nagrody.
Zdobywcy I miejsca otrzymują nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski oraz czek o wartości 1.500 zł., który zostanie wręczony w dniu zakończenia konkursu przez przedstawiciela KPP.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się po zakończeniu konkursu 21 czerwca 2014. r. na scenie muszli koncertowej w Parku Zdrojowym.
Potwierdzenie zgłoszenia do konkursu powinno być wykonane na załączonych formularzach wraz z opisem technologicznym oraz z wyraźnym zdjęciem wykonanej potrawy, nazwą potrawy i przesłane pocztą lub drogą elektroniczną lub faksem na podany adres:
Dyrektor Hotelu Wiesław Bober
Hotel Verde Montana
57-350 Kudowa Zdrój
ul. 1 Maja 25 a
lub faks: 74/ 869 77 71
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 15 maja 2014 r.
Sprawy organizacyjne
Wiesław Bober
Tel. 601 418 136
Sprawy merytoryczne
Jerzy Pasikowski
Tel. 600 204 398