Rusza dziesiąta edycja Warsztatów Umiejętności Kulinarnych pod hasłem „Gęsina – polskie tradycje podawania drobiu”. Impreza odbędzie się w Chełmnie oraz Grucznie i jest częścią akcji Urzędu Marszałkowskiego „Gęsina na świętego Marcina. Zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w pokazach przygotowywania potraw z gęsiny.
Gęś od lat jest hitem eksportowym, ale praktycznie zniknęła z polskich stołów. Dlatego też niezwykle ważne staje się zaprezentowanie rozmaitych technik przygotowania potraw z gęsiny i gęsich podrobów oraz jaj. W tym celu organizowane są warsztaty kulinarne przeznaczone dla szefów regionalnych restauracji oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych w Dolinie Dolnej Wisły.
– W sobotę (6 listopada br.) warsztaty będą się odbywały w holu chełmińskiego kina Rondo, natomiast w niedzielę (7 listopada br.) w restauracji Centralna. Zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia warsztaty rozpoczną się o godz. 10 – mówi Marek Główczyński.
W pierwszym dniu warsztatów kursanci będą mieli szansę zapoznać się z tradycyjnymi przepisami na gęsinę oraz posmakować mięsa różnych odmian. Na dzień kolejny zaplanowano prezentację poszczególnych technik przygotowania gęsiny oraz odmienności w jej przyprawianiu w poszczególnych kulturach.
Tegoroczną edycję poprowadzą Eugeniusz Mientkiewicz – menadżer Roberta Makłowicza, propagator smaków, niezależny dziennikarz, współpomysłodawca warsztatów kulinarnych w Grucznie; Zbigniew Kmieć – dziennikarz magazynów kulinarnych, twórca oryginalnych przepisów, współpomysłodawca warsztatów kulinarnych oraz Maciej Biernacki.
Organizatorami warsztatów jest Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Slow Food Polska Conviuvium Gruczno.
Impreza będzie trwała od 6 do 8 listopada. Pierwsze dwa dni warsztatów, obejmujące zajęcia praktyczne, odbędą się w Chełmnie. Trzeciego dnia zaplanowano objazd gospodarstw hodujących gęsi różnych ras.
źródło: Beata Krzemińska rzecznik Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego