Gęsina na Świętego Marcina to już druga odsłona cyklicznych wydarzeń kulinarnych w Browarach Warszawskich. Tym razem w dniach 11 – 21 listopada restauracje przygotują wyjątkowe dania, w których główną rolę gra gęsina.
Gęsina gości na polskich stołach już od XVII wieku. Zgodnie z polskim przysłowiem – „najlepsza gęsina na Świętego Marcina” przyrządzana jest w listopadzie z okazji obchodów Święta Niepodległości. Dlaczego? Ponieważ 11 listopada również wspominamy św. Marcina i to na jego cześć na polskich stołach pojawiają się dania z gęsi. W tym roku to właśnie Browary Warszawskie podjęły wyzwanie by przypomnieć warszawiakom o staropolskiej tradycji. Od kilku lat można zauważyć, że coraz więcej restauracji w całej Polsce próbuje przywrócić tradycję spożywania gęsiny w narodowe Święto Niepodległości.
A jak gęsina zaprezentuje się w Browarach Warszawskich?
Pierwsza imponująca pozycja, to Browar Warszawski, w którym goście będą mieli okazję delektować się znakomitym udem gęsim confit z modrą kapustą, piklowaną śliwką i sosem winno-wiśniowym prosto z Grilla Josper! Gastronomja tym razem zaskoczy dwiema sezonowymi pozycjami w menu, będzie to wyśmienite carpaccio z półgęska z serem Emilgrana i marynowanymi borowikami oraz udo z gęsi confit z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i glazurowanymi buraczkami. Jeśli chodzi o bardziej śródziemnomorskie propozycje, ale oczywiście z gęsią w roli głównej, to polecamy zajrzeć do Sobremesa Tapas Bar, która postanowiła rozpieszczać podniebienia roladą z konfitowanej nogi gęsiej z rozmarynem, puree z selera oraz kandyzowaną wiśnią i orzechami.
Kolejnym mocnym punktem w tej rozgrywce jest Food Hall Browary – tutaj czeka na Was prawdziwa uczta dla zmysłów. A’Panu occo zaprasza na panuozzo z wolno pieczoną gęsią z musem z pieczonego jabłka z palonym szczypiorem, majonezem żurawinowym, marchewką małosolną, sałatą rzymską i piklowaną czerwoną cebulą. OCTO pasta & pizza z kolei na gnocchi z szarpaną, wolno pieczoną gęsiną w sosie z pora, grzybów i śmietany z rozmarynem. W Boston Burger możecie liczyć na bardziej sycącą propozycję, czyli burgera z mięsem z gęsiny. Jeśli jednak przyjdzie Was ochota na klasykę gatunku, czyli gęś w tradycyjnym wydaniu, to koniecznie zróbcie przystanek w Jasnej Sprawie, która przygotowała pierś z gęsi z pieczoną gruszką, puree ziemniaczanym i żurawiną. Ökarimå Ramen przez tydzień będzie serwował limitowany ramen – Shoyu ramen z aromatyzowanym gęsim tłuszczem, na bazie legendarnego makaronu alkalicznego. Całość będzie podana z jajkiem, kukurydzą, pieczoną piersią z gęsi, shitake i chilli. A jeśli chcielibyście przygotować dania z gęsi samodzielnie, polecamy wybrać się do delikatesów Crazy Butcher, w których otrzymacie m.in. gęś w całości, udka z gęsi, piersi z gęsi, korpusy i skrzydełka na rosół, kabanosy, kiełbasę z gęsi oraz półgęsek, czyli wędzoną pierś z gęsi.