Gęsina na Św. Marcina – prestiżowe kolacje

Newsy

Gęsina na Św. Marcina – prestiżowe kolacje

09 grudnia 2013

Listopad, miesiąc w którym obchodzony jest dzień św. Marcina, obfitował w prestiżowe wydarzenia odbywające się w ramach akcji „Kujawsko-pomorska Gęsina na św. Marcina”.

Z okazji 11 dnia listopada w Pałacu Prezydenckim miejsce miało kolejne już przyjęcie prezydenckie w ramach obchodów Święta Niepodległości. Prezydent RP Bronisław Komorowski zaprosił na niepodległościowy obiad przedstawicieli świata kultury i biznesu, obecni byli także dyplomaci i samorządowcy.

Goście raczyli się wieloma potrawami z gęsiny z kujawsko-pomorskiego, m.in. pasztetem, półgęskiem na faworku z ciasta drożdżowego, sałatką z pieczonej gęsi z marynowaną dynią i śliwką, pierożkami z gęsiną na ciepło czy żołądkami konfitowanymi z chrzanem i burakiem.

Rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę, w towarzystwie aromatycznej gęsiny, świętowana była także za oceanem. 14 listopada w Sheridan Shore Yacht Club w Wilmette niedaleko Chicago, odbyła się stylowa kolacja z cyklu „King’s Dinner”. Na biesiadzie nie zabrakło znakomitych gości – prócz delegacji z Polski przy stole zasiedli reprezentanci Kongresu Polonii Amerykańskiej, burmistrz miasta Wilmette i wysocy rangą urzędnicy.

Uczta składająca się z dziewięciu dań przygotowana była przez kucharzy z dwóch stron Atlantyku – Marka Grosza reprezentującego Chicago, właściciela i szefa kuchni Oceanique w Evanston oraz Artura Moroza, właściciela i szefa kuchni sopockiego Bulaja. Wśród dań podano m.in. gęś przygotowaną na trzy sposoby: pieczoną w soli, smażoną i sous-vide.

Partnerem wydarzenia było województwo kujawsko-pomorskie, które dumnie na obu spotkaniach reprezentował marszałek Piotr Całbecki.