– Polskie tradycje i zwyczaje jakoś nam umykają i bledną. Nasz konkurs ma promować i propagować wraz z naszymi partnerami regionalne dziedzictwo i tradycyjne, w tym wypadku wielkopolskie smaki a jedną z takich nie tylko smacznych, ale i zdrowych tradycji była właśnie gęsina – mówi Juliusz Podolski pomysłodawca i współorganizator konkursu z ramienia Poznańskiej Spiżarni Biesiadników. – Jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. Poprzez konkurs chcemy nie tylko przypomnieć tę tradycję, ale także zachęcić Polaków do spożywania gęsi. Cieszymy się, że jest to już III Konkurs Kulinarny „Gęsina na imieninach” – dodaje Juliusz Podolski.
W trzeciej edycji wystartuje 12 restauracji. Zespoły dwuosobowe mają 80 min. na przygotowanie 2 dań i wyserwowanie każdego na 7 talerzach.
Wyboru najlepszego dania dokona jury m.in.: Adam Chrząstowski (przewodniczący), Dominik Narloch, Wojtek Lewandowski Maciej Kobylański, Iwona Niemczewska, Dominik Brodziak, Sergiusz Hieronimczak, Tomasz Różański oraz Jakub Pindych i Jolanta Knichalska. Ocena odbywać się będzie w ciemno, to znaczy jurorzy oceniać będą dania nie wiedząc, jaka z restauracji je przygotowywała.
Konkurs rozpocznie się o godzinie 9.00, a całą imprezę zakończy after party z wręczeniem nagród i certyfikatów, początek zaplanowany został na godzinę 19.30.
W trakcie konkursu Drużyna Szpiku będzie rozprowadzać cegiełki, z których dochód zostanie przeznaczony na zorganizowanie akcji Szpikowa Paczka 2019 dla dzieci z oddziału onkologicznego w Poznaniu przy ul. Szpitalnej.
Organizatorami konkursu są: Poznańska Spiżarnia Biesiadników, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Ogólnopolski Cech Wędliniarzy – Kucharzy – Rzemieślników, de’GUSTATOR PR, Stallas i Hotel Moderno. Partnerem jest Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu.