Jego organizatorami są Poznańska Spiżarnia Biesiadników, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Ogólnopolski Cech Wędliniarzy – Kucharzy – Rzemieślników, de’GUSTATOR PR, Stallas i Hotel Moderno. Partnerem jest Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu. Do udziału zaproszono restauracje z całego kraju. Zgłoszenia przyjmowane były do 14 października, a 21 października jurorzy techniczni ogłoszą listę 12 restauracji, które wezmą udział w ostatecznej rywalizacji.
– Polskie tradycje i zwyczaje jakoś nam umykają i bledną. Nasz konkurs ma promować i propagować wraz z naszymi partnerami regionalne dziedzictwo i tradycyjne, w tym wypadku wielkopolskie smaki a jedną z takich nie tylko smacznych, ale i zdrowych tradycji była właśnie gęsina – mówi Juliusz Podolski pomysłodawca i współorganizator konkursu z ramienia Poznańskiej Spiżarni Biesiadników. – Jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. Poprzez konkurs chcemy nie tylko przypomnieć tę tradycję, ale także zachęcić Polaków do spożywania gęsi. Cieszymy się, że jest to już III Konkurs Kulinarny „Gęsina na imieninach” – dodaje Juliusz Podolski.
W pierwszej edycji udział w konkursie zgłosiło 18 (19 ekip, jedna z restauracji wystawia dwie ekip) restauracji z Poznania, Leszna, Kępna, Puszczykowa i Wrześni oraz gospodarstwo agroturystyczne z województwa lubuskiego. Dania oceniane były w trzech kategoriach: przystawka, zupa i danie główne. W drugim konkursie wystartowało 19 restauracji w dwóch kategoriach przystawka i danie główne. Wyłoniono poza tym Króla Gęsiny (najlepsza restauracja po zsumowaniu punktów w obu kategoriach), którym została Restauracja Grodzka 12 z Leszna. W trzeciej edycji wystartuje 12 restauracji. Liczbę determinuje fakt, że dania są przygotowywane od podstaw na stanowiskach. Każda z restauracji musi wystartować w obu kategoriach. Zespoły dwuosobowe mają 80 minut na przygotowanie 2 dań i wyserwowanie każdego na 7 talerzach, które udostępnia firma MFerber.
Wyboru najlepszego dania dokona jury m.in.: Adam Chrząstowski (przewodniczący), Dominik Narloch, Wojtek Lewandowski Maciej Kobylański, Iwona Niemczewska, Dominik Brodziak, Sergiusz Hieronimczak, Tomasz Różański oraz Jakub Pindych i Jolanta Knichalska. Ocena odbywa się w ciemno, to znaczy jurorzy oceniają dania nie wiedząc, jaka z restauracji je przygotowywała.
Konkurs rozpocznie się o godzinie 9.00, a całą imprezę zakończy after party z wręczeniem nagród i certyfikatów, początek zaplanowany został na godzinę 19.30.