Gęsina – arystokratka polskiej kuchni

Newsy

Gęsina – arystokratka polskiej kuchni

08 listopada 2013

W 2009 roku po raz pierwszy ogłoszono w Polsce 11 Listopada Ogólnopolskim Dniem Polskiej Gęsi Owsianej i rozpoczęto akcję promocyjną gęsiny. Pomysłodawcy wzorowali się na amerykańskim święcie dziękczynienia i tradycji spożywania indyka. Polską specjalnością na nasze Święto Niepodległości ma zostać najzdrowsze i najbardziej ekologiczne mięso – gęsina.

Gęś domowa powstała w wyniku udomowienia dzikiej gęsi gęgawy prawdopodobnie ok. 1000 r. p.n.e. na terenie krajów śródziemnomorskich, gdzie gatunek zimował. Obecne rasy gęsi domowej uzyskano w wyniku wieloletnich prac handlowych i wzajemnego krzyżowania udomowionych i dzikich gatunków. W Polsce obecnie aż 98% pogłowia gęsi jest rasy białej kołudzkiej, która w ubiegłym roku we wrześniu została uznana za odrębną rasę hodowlaną. Żywiona wyłącznie paszą zieloną, a następnie owsem, stąd jej potoczna nazwa gęś owsiana, gwarantuje uzyskanie bardzo wysokiej jakości mięsa.

 

Polska jest obecnie największym producentem gęsi w Europie, a produkty z polskich gęsi cenione są za najwyższą jakość. Tradycja chowu gęsi w Polsce sięga XVII wieku, natomiast potrawy z gęsiny znane były już w XVI wieku, a wielkim ich miłośnikiem był Jan III Sobieski. Gęsi  pozostają w dalszym ciągu najmniej udomowionymi ptakami gospodarskimi. Doskonale czują się w naturalnych warunkach środowiska, jakie zapewnia im polskie ekstensywne rolnictwo ekologiczne (bez stosowania sztucznych nawozów i pestycydów). Chów ekologiczny uwzględnia samopoczucie ptaków, umożliwia im naturalne zachowanie i korzystanie z nieograniczonych obszarów łąk i pastwisk. Wytwarzane w takich warunkach produkty odznaczają się doskonałą jakością.

Niestety pomimo sukcesów gęsiny za granicą, krajowe spożycie mięsa tych ptaków jest niewielkie. A szkoda, bo mięso z gęsi ma wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne. Gęsina ma przede wszystkim bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych, jest bogata w kwasy jedno-  i wielonasycone, w tym przede wszystkim kwasy omega-3 i omega 6, które mają bardzo korzystny wpływ na pracę serca, ponadto jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B.

W ramach systemu QAFP konsumenci mogą kupić tuszkę gęsią, jej elementy oraz mięso. Gęsina sygnowana znakiem QAFP cechuje się barwą od czerwonej do ciemno-czerwonej, skórą jasną, charakterystyczną dla tuczu owsianego (tuczenie ptaków przez ostatnie 3 tygodnie jedynie ziarnem owsa). Tuszki, elementy i mięso gęsie by mogło być sygnowane znakiem jakości musi być pozbawione zewnętrznych wybroczyn krwistych oraz zabiegów polegających na wprowadzaniu do niego wody lub jakichkolwiek substancji dodatkowych, i nie może wykazywać nadmiernej ilości wycieku.

Przygotowane z takiego mięsa potrawy są soczyste, kruche i zachowują charakterystyczny,  niepowtarzalny bukiet smakowo – zapachowy, przy jednoczesnym osiągnięciu efektu złocistego koloru i „chrupiącej skórki”. Trzeba także wspomnieć o gęsim smalcu, który ma bardzo delikatny smak i uważany jest za najzdrowszy spośród wszystkich tłuszczów drobiowych i jest również naturalnym konserwantem. W czasach sprzed lodówek przechowywano w nim mięso. Z daniami z gęsiny bardzo dobrze komponują się dodatki pieczonych lub surowych owoców słodko-kwaśnych, sosów owocowych, żurawiny lub czerwonego półwytrawnego wina. Dobrą „oprawą” są także ciemne sosy.