Genewa na mapie szkoleń Euro-Toques Polska

Newsy

Genewa na mapie szkoleń Euro-Toques Polska

08 kwietnia 2013

Prestiżowa Restauracja Domaine De Chateauvieux w Genewie przyjęła w marcu na  trzytygodniowy staż Sekretarza Euro-Toques Polska, Wojciecha Harapkiewicza.

Restauracja Domaine De Chateauvieux prowadzona jest przez jednego z trzech najlepszych Kucharzy Szwajcarii Philippe Chevrier. Malowniczo położona, wśród parceli winorośli, od ponad 20 lat szczyci się dwoma Gwiazdkami Michelin. Serwuje przede wszystkim klasyczne potrawy kuchni francuskiej oraz elementy kuchni szwajcarskiej.

Charakteryzuje się najwyższą jakością produktów. Codziennie przychodzą dostawy dla „wszystkich sekcji” – co oznacza ,iż goście jedzą potrawy przygotowane z produktów które w większości przyjechały do restauracji tego samego dnia.

Towar odbierany jest przez szefa kuchni i dokładnie sprawdzany, jeśli uzna on, że towar nie jest najwyższej świeżości od razu go wycofuje.

– Sam byłem świadkiem, kiedy Szef  Matteo Guida wycofał całą dostawę langustynek ponieważ jego zdaniem niewystarczająco się ruszały. Wspomina Wojciech Harapkiewicz.

– Wszystkie owoce morza tj. langusty, krewetki, małże Ormo, małże Brzytwy, kraby królewskie, wągole itp. – wszystko dostarczane jest żywe i świeże.

 

W kuchni pracuje codziennie 8 kucharzy i 2 cukierników oraz wielu pomocników. Damien Coche jest Szefem Kuchni odpowiedzialnym za mięsa – są one sprowadzane z renomowanych hodowli i zawsze opatrzone certyfikatem Najwyższej Jakości. Drób i perliczki pochodzą tylko z Bresse, wieprzowina z rasy Iberico, wołowina – tylko długo dojrzewająca.

Philippe Chevrier mimo iż jest właścicielem ośmiu restauracji w Genewie , co wieczór przebrany w kitel , stawia się w kuchni na wydawce i wraz z załoga serwuje dania w swojej Restauracji „Perełce” Domaine De Chateauvieux.

– Praca w tak prestiżowej restauracji nie należy do lekkich. Codziennie 16 godzin pracy  na pełnych obrotach.  Ale dzięki temu codziennie przygotowywana jest cała produkcja.

Jednym z punktów wyjazdu była wizyta w Restauracji Paula Bocousa w Lyonie we Francji.

– To był dla mnie wielki zaszczyt móc poznać tak niesamowitą osobowość w świecie gastronomii jakim jest Paul Bocouse, zamienić z nim kilka słów i przekazać pozdrowienia od ETP Polska. Miałem przyjemność gościć także na jego  kuchni – kuchni  jednej z najlepszych restauracji na świecie.

– W tym miejscu chciałem bardzo serdecznie podziękować Pani Christine Bocouse za umożliwienie tego spotkania.

 

Już w kwietniu do Domaine De Chateauvieux wyjedzie kolejny członek Euro-Toques Polska .

– Odbycie stażu w takim miejscu polecam każdemu , nie tylko ze względu na poznanie nowych i ciekawych ludzi ale przede wszystkim ze względu na podniesienie swoich kwalifikacji zawodowych !!!

Chętnych na wyjazd Szefów Kuchni prosimy o kontakt z Jeanem Bos – prezes ETP lub Wojciechem Harapkiewicz – Sekretarzem ETP (wymagany jezyk angielski bądź francuski w stopniu komunikatywnym).