Gdynia Culinary Cinema

Wydarzenia

Gdynia Culinary Cinema

27 października 2017

Cykl filmów kulinarnych wraca do Trójmiasta. Restauracja Biały Królik, dystrybutor filmów FILMS for FOOD, Food Brand oraz Gdyńskie Centrum Filmowe zapraszają na trójmiejskie premiery, dyskusje i kolacje inspirowane filmami w odświeżonej, rozszerzonej formule.

Preludium nowego cyklu będzie aromatyczny „Film o kawie” w reżyserii Brandona Lopera. Seans odbędzie się 28 października 2017 o godz. 18.00 w Gdyńskim Centrum Filmowym i będzie połączony z cuppingiem i dyskusjami po projekcji z największymi trójmiejskimi osobowościami świata kawy.

4 listopada zainaugurowane zostanie Gdynia Culinary Cinema, czyli nowa, bogatsza formuła tych cyklicznych spotkań filmowo-kulinarnych. O godz. 17:30 widzowie obejrzą holenderski film dokumentalny „Głód mięsa” w reżyserii Marijn Frank, która swoim obrazem zadaje trudne pytania i skłania do refleksji nad tym, co jemy. Przed seansem na gości będzie czekał poczęstunek przygotowany przez restaurację Gard – Nordic Kitchen i Chefa Przemysława Woźnego, a filmowy wieczór znajdzie swoją kontynuację w restauracji Biały Królik, gdzie specjalnie menu inspirowane filmem przygotują Marcin Popielarz, Rafał Koziorzemski i gość specjalny Paolo Cappuccio.

Współpraca FILMS for FOOD, organizatora dotychczasowych pokazów kina kulinarnego w Gdyńskim Cetrum Filmowym, z hotelem Quadrille, Restauracją Biały Królik, organizacją The Best Chef i agencją marketingową Food Brand pozawala na rozszerzenie formuły cyklu. Poza projekcjami filmów o tematyce kulinarnej w GCF, regularnie organizowane będą również kolacje inspirowane poszczególnymi filmami. Ich gospodarzem będzie Marcin Popielarz – szef kuchni z Białego Królika, jednak za menu będą odpowiedzialni goście specjalni – szefowie kuchni z restauracji z gwiazdkami przewodnika Michelin.

Program cyklu Gdynia Culinary Cinema obejmuje cztery pokazy filmowe do lutego 2018.

· sobota 4 listopada 2017 r.

v Film: Głód mięsa

v Koktajl: Mariott Gdynia / Chef Przemysław Woźny

v Kolacja: Gość Specjalny Chef Paolo Cappucio* / Marcin Popielarz (Biały Królik) /

Rafał Koziorzemski (The Best Chef Raising Star)

· niedziela 17 grudnia 2017 r.

v Film: Kuchnia rodziny Bras

v Koktajl: Sztuczka Restauracja / Chef Jacek Koprowski

v Kolacja: Gość Specjalny Chef Atsushi Tanaka / Adam Adamczak (Oskoma) /

Dariusz Barański Concept13

· sobota 20 stycznia 2018 r.

v Film: Andre The Voice of Wine

v Koktajl : Eliksir Restauracja / Chef Paweł Wator

v Kolacja : Goście Specjalni: Chef Stefan Heilemann** + Chef Rolf Fliegauf** /

Rafał Wałęsa / Jacek Koprowski (Sztuczka Group)

· sobota 17 lutego 2018 r.

v Film: Boginie jedzenia

v Koktajl : Umam Patisiere / Chef Krzysztof Ilnicki

Kolacja : Gość Specjalny TBC (Kobieta Chef) Annie Feolde*** ? /

Justyna Słupska Kartaczowska (jadka) / Katarzyna Daniłowicz (Olszewskiego 128)

Bilety na wszystkie pokazy premierowe w cenie 23 zł będą dostępne w kasach Gdyńskiego Centrum Filmowego i na stronie internetowej kina, z zachowaniem odpowiedniego czasu wyprzedzenia.

Kolacje płatne oddzielnie.

Organizatorzy:

Biały Królik Restaurant

FILMS for FOOD

Food Brand

Gdyńskie Centrum Filmowe

Linki do wydarzeń:

Film o kawie: https://www.facebook.com/events/737806119744612/

Głód mięsa: https://www.facebook.com/events/128999977821388/