Gault&Millau Tour Warszawa 2015

Wydarzenia

Gault&Millau Tour Warszawa 2015

16 czerwca 2015

Najlepsi szefowie kuchni, kulinarne premiery w wykonaniu laureatów regionalnych nagród i niezapomniane smakowe doznania – tak w skrócie można podsumować pierwsze w historii spotkanie najlepszych Szefów Kuchni zorganizowane w Warszawie przez Gault&Millau Polska.

15 czerwca w  kultowej warszawskiej restauracji Concept 13 spotkała się śmietanka polskiej gastronomii. W spotkaniu wzięło udział stu mistrzów kulinariów z województw mazowieckiego, łódzkiego i Lubelszczyzny. Najlepszym w regionie Centrum Szefom Kuchni oficjalnie wręczono nagrody w pięciu kategoriach:

  • Szef Roku – Dariusz Barański (Concept 13)
  • Szef Jutra – Michał Bryś (L’Enfant Terrible)
  • Młody Talent – Piotr Ślusarz (R 20)
  • Kobieta Szef  – Małgorzata Marchewka (Winkolekcja)
  • Kuchnia Tradycyjna – Kamil Mateńka (Pod Gigantami)

Wszyscy laureaci zaprezentowali swoje popisowe dania.  Formuła była podobna do wyczynów znanych z telewizyjnych programów kulinarnych. Każdy z nagrodzonych po ogłoszeniu wyniku w danej kategorii miał pół godziny za zaprezentowanie swojej propozycji, a publiczność mogła ich wyczyny obserwować i komentować, a potem oczywiście ich skosztować.

To pierwsze z cyklu spotkań pod hasłem „Gault&Millau Tour”,  które Gault&Millau Polska organizuje w tym roku. Polska została  na potrzeby tego przedsięwzięcia umownie podzielona na cztery regiony, w których są organizowane spotkania. Pierwszy „zlot”  najlepszych szefów kuchni w Warszawie już z nami, kolejne odbędą w Poznaniu, Krakowie i Trójmieście.

Na spotkania zapraszani są szefowie kuchni z danego regionu reprezentujący restauracje, które w tym sezonie znalazły się pod lupą inspektorów Gault&Millau. Samo zaproszenie danego szefa do udziału w Gault&Millau Tour jest już dla niego dowodem uznania.

Wierzymy, że spotkania Gault&Millau Tour w dalszej perspektywie przyczynią się do integracji środowiska gastronomicznego w Polsce. Mamy nadzieję, że w ten sposób zwrócimy również uwagę szerszych środowisk na znaczenie podtrzymywania unikalnego charakteru kultury i tradycji danego regionu dla jego promocji  w Polsce i na arenie międzynarodowej.

Kolejne spotkanie z cyklu Gault&Millau Tour już 29 czerwca w Poznaniu