Gault&Millau Tour podsumowanie spotkania w Poznaniu

Wydarzenia

Gault&Millau Tour podsumowanie spotkania w Poznaniu

30 czerwca 2015

Setka znakomitych szefów kuchni w niezwykle klimatycznych wnętrzach poznańskiej restauracji Concordia Taste  plus wyjątkowe kompozycje smakowe serwowane przez najzdolniejszych w regionie  – to z pewnością przepis na wyjątkowe kulinarne doznania, które na długo zostaną w pamięci.

„Podążaj za tym co Cię uszczęśliwia”- to motto wyryte na ścianie restauracji, której szefuje laureat nagrody głównej w tym Regionie i hasło, któremu z pewnością są wierni wszyscy tegoroczni zwycięzcy,  którzy  konsekwentnie realizują swoją pasję, a w ich potrawach czuć miłość do kuchni i gotowania. Szefem roku Gault&Millau Tour w regionie Wielkopolska i Dolny Śląsk został wielki pasjonat polskiej kuchni serwowanej w nowoczesnym wydaniu, właściciel i szef kuchni restauracji      A nóż widelec – Michał Kuter. Nagroda dla najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej powędrowała do Andrzeja Klimka z Pałacu Tłokinia, Najlepszą Kobietą Szefem okrzyknięto Justynę Słupską Kartaczowską z Restauracji Acquario, Szefem Jutra został Tomasz Połom z Uroczyska Siedmiu Stawów, zaś tytułem Młody Talent został uhonorowany Adam Adamczak z restauracji Concordia Taste, w której odbywało się spotkanie.

Na co dzień dla gości są najczęściej „niewidoczni”, podczas spotkania w Poznaniu to oni byli w centrum uwagi, a to jak wygląda proces przygotowywania przez nich potraw uczestnicy spotkania mogli zobaczyć na żywo. Wszyscy laureaci, poza Tomaszem Połomem, który nie mógł osobiście odebrać nagrody,  po ogłoszeniu wyniku, mieli okazję by uchylić rąbka kulinarnej tajemnicy i przygotować dla gości coś specjalnego. Potem była oczywiście szansa na degustacje, które tylko potwierdziły słuszność ocen inspektorów.

Poznań to drugie z miast gospodarzy tegorocznych spotkań dla mistrzów kuchni z cyklu Gault&Millau Tour. Uwiódł nie tylko świetnymi doznaniami smakowymi, ale również ciepłą i serdeczną atmosferą. Widać, że tutejsi szefowie kuchni chętnie ze są współpracują, wzajemnie się doceniają i są otwarci na nowe inspiracje. W spotkaniu wzięli udział mistrzowie kulinariów z Wielkopolski i Dolnego Śląska wyłonieni na podstawie oceny inspektorów Gault&Millau Polska, którzy od marca anonimowo odwiedzają restauracje w całym kraju. Polska została  na potrzeby tego przedsięwzięcia umownie podzielona na cztery regiony, w których odbywają się spotkania gromadzące szefów z danego rejonu. Podczas każdego ze spotkań są przyznawane nagrody dla najlepszych w regionie w pięciu kategoriach: Kuchnia Tradycyjna, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku.

Wierzymy, że spotkania Gault&Millau Tour będą dla szefów kuchni płaszczyzną do wymiany doświadczeń, źródłem kulinarnych inspiracji i przyczynią się do integracji środowiska gastronomicznego w Polsce zgodnie z misją Gault&Millau.

Kolejne spotkana z serii Gault&Millau Tour odbędą się  we wrześniu w Gdańsku i Krakowie.