Podczas trzeciego Gault&Millau Tour 2017, który odbył się 4 września w restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach, przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska.
Na wydarzenie przybyło ponad 150 gości – szefów kuchni z województw małopolskiego, podkarpackiego i śląskiego, by wymieniać się doświadczeniem, podpatrzeć najnowsze trendy kulinarne i spróbować regionalnych produktów, wykorzystywanych do przygotowania popisowych dań przez zwycięskich szefów kuchni.
Regionalne nagrody Gault&Millau w pięciu kategoriach otrzymali:
- Szef Roku – Dominik Duraj, restauracja Villa Gardena (Chorzów)
- Szef Jutra – Daniel Myśliwiec, restauracje Karakter / Zazie Bistro (Kraków)
- Młody Talent – Michał Cienki, restauracja Amarylis (Kraków)
- Kobieta Szef – Patrycja Stefanów-Kot, Restauracja Koncertowa (Krynica-Zdrój)
- Szef Kuchni Tradycyjnej – Miłosz Kowalski, restauracja l’atmosphere (Kraków-Balice)
Wszyscy zwycięzcy (bio na 3-4 stronie) po wręczeniu nagród pokazali swój kunszt kulinarny. W ciągu dwudziestu minut, przy specjalnej mobilnej wyspie, przygotowali swoje popisowe dania. Były to m.in. łosoś marynowany gorczycą i miodem z sałatką z glonów wakame z imbirem, mango i koprem włoskim; pierś kaczora z foie gra, śliwką i chrzanem, a na deser kula z mlecznej czekolady z kremem angielskim o smaku tytoniu i galaretką z wina jarzębinowego. Potem był czas na degustację dań dla wszystkich gości wydarzenia.
Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń.
Kolejny Gault&Millau Tour 18 września w Sopocie.