Gastrosilesia 2014 już za nami

Newsy

Gastrosilesia 2014 już za nami

18 września 2014

Kolejna edycja chorzowskich Targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego Gastrosilesia 2014 już za nami!

Targi Gastrosilesia to wydarzenie niekomercyjne (cały dochód jest przeznaczony na organizację targów). Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli min.: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Gospodarki, Miasto Chorzów czy też Stowarzyszenie Euro-Toques Polska i inni.

– Tegoroczna edycja miała szczególne znaczenie z uwagi na towarzyszące jej hasło przewodnie: Dzisiaj rządzi Gastronomia. Podjęliśmy próbę wsparcia śląskiej gastronomii i z pełną odpowiedzialnością możemy już dziś powiedzieć, że nasze starania zakończyły się pełnym sukcesem. Cieszy nas powszechnie wyrażana opinia, że organizowane przez nas targi to jedno z najważniejszych branżowych spotkań specjalistów – mówi Jerzy Weindich, właściciel firmy Weindich.

W trakcie targów wspierano akcję – „Jedz polskie jabłka” od grupy producentów owoców La-Sad. Jabłka były obecne wszędzie, zarówno przy scenie, na stoiskach wystawców jak i sali konferencyjnej czy w centrum kulinarnym.

Podczas targów wiele się działo…

W sali konferencyjnej przez cały dzień odbywały się seminaria branżowe i prelekcje min. na temat: jak pozyskać i utrzymać klienta, o sposobach pozyskiwania środków publicznych w branży gastronomicznej, czy też o technikach zdrowego żywienia w sektorze budżetowym czyli jak komponować zdrowy jadłospis i obniżyć koszty poprzez minimalizacje strat. Wykłady gromadziły pełen komplet słuchaczy.

Twarzami kampanii medialnej targów byli: zwycięzca II edycji programu telewizyjnego Top Chef: Sebastian Olma oraz jego uczestnik Paweł Kibart. Szefowie kuchni zaprezentowali swoje umiejętności podczas 2 dni w pokazach kulinarnych.

Pokazy kulinarne przeprowadzane przez Szefów Kuchni Stowarzyszenia Euro-Toques Polska „Hanysy kontra Kaszubi” (Tomasz Nowak i Sebastian Humski vs. Marek Rybacki i Mariusz Gachewicz). Pojedynek na najlepszą potrawę i regionalne smaki skończył się zasłużonym remisem!

Konkurs: I Kulinarny Puchar Śląska dla szkół gastronomicznych

Niewątpliwe jednym z najbardziej oczekiwanych punktów targów była rywalizacja pomiędzy szkołami gastronomicznymi. Wybrane na drodze kwalifikacji 6 drużyn z regionu śląskiego dzielnie walczyło o I Kulinarny Puchar Śląska.

W składzie Jury znaleźli się: członkowie Stowarzyszenia Euro – Toques, znane autorytety kulinarne, oraz eksperci kulinarni z rozmaitych kuchni regionalnych i nie tylko: Wiesław Ambros (Przewodniczący Jury) , Dariusz Wójcik, Krzysztof Gawlik, Marek Rybacki, Szymon Szlendak, Mariusz Gachewicz, Sebastian Humski, Śląski Kurator Oświaty, oraz przedstawiciel organizatora – Adam Wagner.

Zwycięska ekipa z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej otrzymała: I Kulinarny Puchar Śląska, a także bon o wartości 3000 zł do wykorzystania na zakup sprzętu gastronomicznego oraz do wyboru staż: w Hotelu & Restauracji Marysin Dwór w Katowicach lub w jednym z sieci hoteli Sylehotels: Arsenal Palace.

Śląski Kurator Oświaty ufundował nagrodę specjalną dla najlepszej potrawy i zwycięskiej ekipy z Bielska-Białej. Drugie miejsce przypadło Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. 1000-lecia Państwa Polskiego w Nakle Śląskim, a trzecie miejsce wywalczył Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach.

W halach targowych na stoiskach wystawców i scenie przez cały czas odbywały się: pokazy kulinarne, carvingu, barmańskie, mody “gastro”

Pokazy barmańskie w wykonaniu Krzysztofa Drabika, 3 -krotnego Mistrza Polski w pokazach barmańskich w free style, Mistrza Europy i Międzynarodowego Mistrza Chin.

Pokazy kuchni molekularnej zarówno w Centrum Kulinarnym jak i na scenie, w wykonaniu eksperta kulinarnego Krzysztofa Gawlika budziły powszechny zachwyt i zainteresowanie

Pokaz mody Gastro – prezentacja mody kelnerskiej, barmańskiej, kucharskiej

W czasie kiedy odbywały się pokazy i prelekcje, w halach targowych prezentowane były najnowsze technologie i rozwiązania stworzone z myślą o nowoczesnej gastronomii. Goście mogli w praktyce poznać zalety mobilnych kontenerów gastronomicznych, systemów sprzedaży samoobsługowej, a także uzyskać porady prawne, architektoniczne czy też sanitarne.

fot. Gastrosilesia