Kolejna edycja chorzowskich Targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego Gastrosilesia 2014 już za nami!
Targi Gastrosilesia to wydarzenie niekomercyjne (cały dochód jest przeznaczony na organizację targów). Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli min.: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Gospodarki, Miasto Chorzów czy też Stowarzyszenie Euro-Toques Polska i inni.
– Tegoroczna edycja miała szczególne znaczenie z uwagi na towarzyszące jej hasło przewodnie: Dzisiaj rządzi Gastronomia. Podjęliśmy próbę wsparcia śląskiej gastronomii i z pełną odpowiedzialnością możemy już dziś powiedzieć, że nasze starania zakończyły się pełnym sukcesem. Cieszy nas powszechnie wyrażana opinia, że organizowane przez nas targi to jedno z najważniejszych branżowych spotkań specjalistów – mówi Jerzy Weindich, właściciel firmy Weindich.
W trakcie targów wspierano akcję – „Jedz polskie jabłka” od grupy producentów owoców La-Sad. Jabłka były obecne wszędzie, zarówno przy scenie, na stoiskach wystawców jak i sali konferencyjnej czy w centrum kulinarnym.
Podczas targów wiele się działo…
W sali konferencyjnej przez cały dzień odbywały się seminaria branżowe i prelekcje min. na temat: jak pozyskać i utrzymać klienta, o sposobach pozyskiwania środków publicznych w branży gastronomicznej, czy też o technikach zdrowego żywienia w sektorze budżetowym czyli jak komponować zdrowy jadłospis i obniżyć koszty poprzez minimalizacje strat. Wykłady gromadziły pełen komplet słuchaczy.
Twarzami kampanii medialnej targów byli: zwycięzca II edycji programu telewizyjnego Top Chef: Sebastian Olma oraz jego uczestnik Paweł Kibart. Szefowie kuchni zaprezentowali swoje umiejętności podczas 2 dni w pokazach kulinarnych.
Pokazy kulinarne przeprowadzane przez Szefów Kuchni Stowarzyszenia Euro-Toques Polska „Hanysy kontra Kaszubi” (Tomasz Nowak i Sebastian Humski vs. Marek Rybacki i Mariusz Gachewicz). Pojedynek na najlepszą potrawę i regionalne smaki skończył się zasłużonym remisem!
Konkurs: I Kulinarny Puchar Śląska dla szkół gastronomicznych
Niewątpliwe jednym z najbardziej oczekiwanych punktów targów była rywalizacja pomiędzy szkołami gastronomicznymi. Wybrane na drodze kwalifikacji 6 drużyn z regionu śląskiego dzielnie walczyło o I Kulinarny Puchar Śląska.
W składzie Jury znaleźli się: członkowie Stowarzyszenia Euro – Toques, znane autorytety kulinarne, oraz eksperci kulinarni z rozmaitych kuchni regionalnych i nie tylko: Wiesław Ambros (Przewodniczący Jury) , Dariusz Wójcik, Krzysztof Gawlik, Marek Rybacki, Szymon Szlendak, Mariusz Gachewicz, Sebastian Humski, Śląski Kurator Oświaty, oraz przedstawiciel organizatora – Adam Wagner.
Zwycięska ekipa z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej otrzymała: I Kulinarny Puchar Śląska, a także bon o wartości 3000 zł do wykorzystania na zakup sprzętu gastronomicznego oraz do wyboru staż: w Hotelu & Restauracji Marysin Dwór w Katowicach lub w jednym z sieci hoteli Sylehotels: Arsenal Palace.
Śląski Kurator Oświaty ufundował nagrodę specjalną dla najlepszej potrawy i zwycięskiej ekipy z Bielska-Białej. Drugie miejsce przypadło Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. 1000-lecia Państwa Polskiego w Nakle Śląskim, a trzecie miejsce wywalczył Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach.
W halach targowych na stoiskach wystawców i scenie przez cały czas odbywały się: pokazy kulinarne, carvingu, barmańskie, mody “gastro”
Pokazy barmańskie w wykonaniu Krzysztofa Drabika, 3 -krotnego Mistrza Polski w pokazach barmańskich w free style, Mistrza Europy i Międzynarodowego Mistrza Chin.
Pokazy kuchni molekularnej zarówno w Centrum Kulinarnym jak i na scenie, w wykonaniu eksperta kulinarnego Krzysztofa Gawlika budziły powszechny zachwyt i zainteresowanie
Pokaz mody Gastro – prezentacja mody kelnerskiej, barmańskiej, kucharskiej
W czasie kiedy odbywały się pokazy i prelekcje, w halach targowych prezentowane były najnowsze technologie i rozwiązania stworzone z myślą o nowoczesnej gastronomii. Goście mogli w praktyce poznać zalety mobilnych kontenerów gastronomicznych, systemów sprzedaży samoobsługowej, a także uzyskać porady prawne, architektoniczne czy też sanitarne.
fot. Gastrosilesia