Po raz pierwszy w Polsce, podczas targów Gastro Trendy 2011, odbędzie się niezwykłe i innowacyjne na polskim rynku wydarzenie kulinarne Szkoła Teatr Kulinarny – w ramach inicjatywy „Gastronomia na Obcasach”. Przez cztery dni targów, w specjalnie na tę okoliczność zaprojektowanej szkole kulinarnej o powierzchni 120 m2, odbywać się będą liczne szkolenia, warsztaty kulinarne oraz prelekcje.
Ideą Projektu jest propagowanie różnych form edukacji ułatwiających osiągnięcie zawodowej satysfakcji oraz sukcesu. Poprzez zabawę i wspólne gotowanie z trenerem na oczach publiczności pokazana zostanie różnica w poziomie umiejętności zawodowych pomiędzy mistrzem a uczniem. W ciągu 4 dni targowych odbędą się 24 warsztaty, w których weźmie udział ok. 900 uczestników.
Przedstawione zostaną wszystkie elementy wpływające na profesjonalny rozwój zawodowy kobiet – Piramida Rozwoju Zawodowego Kobiety. Każdy dzień będzie poświęcony jednemu z tych czynników:
I TRADYCJA I ŚRODOWISKO (Dom rodzinny, narodowość, historia, pochodzenie) . Kuchnia polska oraz tradycje kulinarne – dzień poświęcony twórczości słynnej autorki książek kulinarnych – Hannie Szymanderskiej. Warsztaty kulinarne, przygotowanie dań na podstawie przepisów z książek autorki i spotkanie z autorką.
II KOBIECOŚĆ Dzień poświęcony kobietom, które osiągnęły sukces w branży gastronomicznej (Julia Child, Nigella Lawson, Bożena Sikoń, Marta Gessler, Agata Wojda i inne.)
III EDUKACJA I PODRÓŻE KULINARNE. Nauczanie przez całe życie (prezentacje prestiżowych szkół kulinarnych w kraju i na świecie: Le Cordon Bleu, IFSE – Italian Food Style & Education, Akademii Kurta Schellera oraz FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak – instytucji organizującej edukacyjne podróże kulinarne).
IV SAMOREALIZACJA. Inspirujące trendy w gastronomii z wykorzystaniem najnowszych technologii oraz trendów kulinarnych (m.in. sous vide, kuchnia molekularna, trend Slow Food, projekt interaktywnych restauracji)
Każdy pokaz będzie trwał 40 minut, a następnie 20 minut przerwy będzie poświęcone na rozmowę trenera z publicznością oraz autografy. Instruktorkami warsztatów będą także niezwykłe kobiety, znane szefowe kuchni i ekspertki z Polski i zagranicy. Celem warsztatów jest zmotywowanie kobiet do działania, rozwijania pasji oraz poszukiwania inspiracji i własnej drogi rozwoju.
Wydarzenie odbywa się pod patronatem organizacji Women in WACS. To inicjatywa kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Społeczności Kucharskiej. Misją organizacji jest działalność polegająca na propagowaniu kobiet aktywnie działających w branży gastronomicznej na całym świecie, prezentowaniu oraz wykorzystywaniu ich talentów w różnych branżowych inicjatywach. Organizacja ma również na celu przedstawienie kobietom różnorakich ścieżek kariery oraz wspieranie ich w zawodowym rozwoju.
– Kobiety w branży gastronomicznej często nie wierzą w swoje możliwości. Chciałabym je zdopingować do czynnego działania, zmotywować do rozwoju zawodowego i zdobywania szczytów w branży gastronomicznej. Dostrzegam w nich wielki lecz niewykorzystany potencjał – mówi Joanna Ochniak, oficjalna przedstawicielka Kobiet w WACS na Polskę, inicjatorka inicjatywy „Gastronomia na Obcasach”.