„Gastronomia na Obcasach – Teatr Szkoła Kulinarna” to tytuł innowacyjnego na naszym rynku projektu, który będzie miał swoją polską premierę w Poznaniu, podczas targów Gastro Trendy (12-15 września 2011, Poznań).
„Gastronomia na Obcasach” to inicjatywa skierowana do kobiet z branży gastronomicznej: właścicielek lokali gastronomicznych, hoteli, szefowych kuchni, menedżerek, właścicielek oraz przedstawicielek firm z branży HoReCa i FMCG, ekspertek kulinarnych, nauczycielek przedmiotów zawodowych, przedstawicielek mediów branżowych i autorek książek. Celem projektu jest integracja środowiska na rzecz rozwoju zawodowego kobiet poprzez: wymianę doświadczeń, profesjonalne doradztwo, organizację inspirujących podróży kulinarnych, pomoc w udziale w konkursach międzynarodowych oraz promowanie ich osiągnięć i sukcesów zawodowych.
Podczas czterech targowych dni profesjonaliści, w tym wybitne autorytety polskiej branży gastronomicznej, przedstawią uczestnikom warsztatów czynniki składające się na Piramidę Rozwoju Zawodowego Kobiety Polskiej Gastronomii. Każdy dzień to ok. pięć pokazów poświęconych tematowi dnia: 1. Narodowość i Tradycja, 2. Świadoma swojej Kobiecości, 3. Edukacja i Podróże Kulinarne, 4. Pasja i Samorealizacja.
Uczestnicy pokazów będą mieli możliwość poznania kuchni świata, najnowszych technologii oraz trendów kulinarnych, sposobów wykorzystania innowacyjnych sprzętów, a także wspólnego gotowanie u boku kulinarnych Mistrzów.
Trenerami będą: Kurt Scheller, Arleta Żynel, Paweł Oszczyk, Marcin Budynek, Sebastian Krauzowicz, Jacek Grochowina, Paweł Kibart, Paweł Bęś, Rafał Andrzejak, Patryk Dziamski, Krzysztof Rabek, Joanna Jakubiuk, Grażyna Zaremba – Szuba, Monika Bielka – Vescovi, Małgorzata Kalemba – Drożdż, Ewa Kukla – Rataszewska, Hanna Szymanderska, Joanna Ochniak oraz gość specjalny z Macedonii Ruska Ajtova. Twórcą projektu jest firma FPMS Doradztwo Unijne z Suchego Lasu.