22-24 maja br. w nowym Centrum Wystawienniczo – Kongresowym AmberExpo w Gdańsku odbędzie się największe w Polsce Północnej wydarzenie targowe dedykowane branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej. W ramach zintegrowanego projektu branżowego, zaprezentowane zostaną cztery specjalistyczne ekspozycje: 17. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów Gastroexpo, 15. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa Baltpiek, 12. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych Polfish oraz 16. Targi Mleczarstwa Mleczna Rewia.
Zintegrowany projekt branżowy odbędzie się pod hasłem – Zdrowo! czyli jak? Formuła imprezy zostanie poszerzona o wspólny program targów, zainaugurowany debatą “Zdrowo! czyli jak? – Tajniki zdrowego biznesu”. Po raz pierwszy w zakresie tematycznym targów znajdą się usługi oraz produkty związane ze zdrowym odżywianiem i dietetyką. Tradycyjnie program obejmie liczne spotkania dla branży, szkolenia, profesjonalne seminaria, a także konsultacje i porady dla odbiorców indywidualnych, realizowane z udziałem branżowych ekspertów oraz przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W programie m.in.:
- Konferencja “Jak wypiekać, aby sprzedać więcej pieczywa?”
- Konferencja “Identyfikowalność i Znakowanie Produktów Rybnych”
- Konferencja “Wartość Odżywcza Ryb”
- Seminaria dla dietetyków i profesjonalistów z zakresu technologii żywienia
- Pokazy kulinarne w wykonaniu Drużyny Olimpijskiej Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
- Pokazy wypieków piekarzy irlandzkich, słowackich i węgierskich
- II Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy
Celem konkursu jest promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej, jak również popularyzacja tradycji kulinarnej.
- III Konkurs Kuźnia Słodkich Talentów
Temat pierwszej konkurencji: KS Lechia Gdańsk, temat drugiej konkurencji do wyboru: “Gdańsk” lub “PGE Arena Gdańsk”.
- Strefa dietetyków – porady dla klientów indywidualnych