Tegoroczne targi Gastro Trendy były centrum kulinarnych wydarzeń. Po raz jedenasty odbył się najważniejszy konkurs kulinarny w kraju – Kulinarny Puchar Polski. Targi były również miejscem, gdzie rozegrano kolejną Olimpiadę Kawy, czyli Mistrzostwa Polski sieci kawowych oraz Mistrzostwa Polski Cup Tasters. Odbyły się też kilkudniowe warsztaty kawowe. Nowością był natomiast projekt „Gastronomia na obcasach. Teatr Szkoła Kulinarna”, Krajowy Finał International Master Bartender, a także Warsztaty Kanapkowe „Między Bułkami”. Odbyła się również pierwsza edycja szkoleń dla restauratorów z tegorocznym tematem „Jak zdobyć klientów i nie zbankrutować”
Przez pięć dni (11 – 15 września) wspólny blok sześciu wydarzeń targowych: Polagra-Food, Polagra-Tech, Gastro Trendy, Pakfood, Smaki Regionów oraz KWZH, odwiedziło 45 tys. zwiedzających.
Tegoroczną wystawę odwiedził Prezydent RP Bronisław Komorowski, Komisarz Unii Europejskiej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Dacian Ciolos oraz Ministrowie Rolnictwa Litwy, Czech, Węgier, Mołdawii i Federacji Rosyjskiej. Wśród gości targów Gastro Trendy nie zabrakło także kulinarnych autorytetów, ekspozycję odwiedzili m.in. znana z zamiłowania do kuchennych rewolucji restauratorka Magda Gessler, kulinarny globtroter Robert Makłowicz oraz utytułowany mistrz kuchni Kurt Scheller.
Podsumowując targi Gastro Trendy 2011 śmiało można powiedzieć, że były one centrum kulinarnych wydarzeń.
Po raz jedenasty odbył się Kulinarny Puchar Polski – uznawany za najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w naszym kraju. Zwycięzcą został Robert Echaust z Platinum Palace Residence z Poznania. To on, wraz z pomocnikiem Jakubem Walczakiem, najlepiej poradzili sobie z przygotowaniem konkursowej potrawy z policzków cielęcych z mięsa dojrzewającego i świeżych raków. Drugie miejsce zajęli Przemysław Wieloch i Grzegorz Cielecki z Restauracji Jan z Bełchatowa, a trzecie Krzysztof Zdunek i Sławomir Twork z BanGlob z Gdyni. Finalistów oceniało międzynarodowe jury złożone z uznanych mistrzów kucharskich z Europy.
Polską premierę na targach Gastro Trendy miał projekt „Gastronomia na Obcasach – Teatr Szkoła Kulinarna”. To innowacyjne przedsięwzięcie skierowane było do kobiet z branży gastronomicznej: właścicielek lokali gastronomicznych, hoteli, szefowych kuchni, menedżerek, właścicielek oraz przedstawicielek firm z branży HoReCa i FMCG, ekspertek kulinarnych, nauczycielek przedmiotów zawodowych, przedstawicielek mediów branżowych i autorek książek. – Jestem bardzo szczęśliwa, że „Gastronomia na Obcasach” spotkała się z tak dużym zainteresowaniem kobiet polskiej gastronomii. Przygotowywaliśmy ten projekt przez półtora roku, a cztery ostatnie targowe dni pokazały, że naprawdę było warto! (..) – podsumowała to niezwykłe przedsięwzięcie jego organizatorka Joanna Ochniak.
Ponad stu menedżerów restauracji oraz właścicieli lokali gastronomicznych wzięło udział w szkoleniu: „Jak zdobyć klientów i nie zbankrutować…. czyli rozważny marketing w czasach kryzysu”. Podczas szkolenia restauratorzy mogli dowiedzieć się jak przygotować kampanię reklamową, aby przyniosła ona sukces zarówno nowo otwieranej, jak i działającej już restauracji. Uczestnicy szkolenia zgodnie przyznali, że otworzyło im ono oczy na wiele zagadnień, z których, do tej pory, nie zdawali sobie sprawy, a taki impuls do działania był im bardzo potrzebny.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyły się, zorganizowane po raz pierwszy w czasie targów Gastro Trendy, „Warsztaty Kanapkowe – Między bułkami”. Poznaj sekrety słynnych Canappek”. Ich uczestnicy mogli dowiedzieć się w jaki rodzaj kanapek najlepiej wyposażyć bar kanapkowy. Łącznie odbyło się siedem warsztatów tematycznych prezentujących między innymi kuchnię sezonową, kuchnię zgodną z grupą krwi lub wykonywanym zawodem. Prowadzący warsztaty podpowiadali jak przygotować zdrowe kanapki dla „sercowców”, kobiet w ciąży, osób z podwyższonym cholesterolem, czy osteoporozą. Mówili także o rodzajach kanapek serwowanych w różnych krajach i regionach świata m.in. we Włoszech, Francji, Grecji i Anglii, ale także na Hawajach, w Wielkopolsce i na Podhalu.
Podczas XVII Forum Rzemieślników Piekarstwa i Cukiernictwa najlepsi polscy cukiernicy, w tym członkowie piekarskiej drużyny narodowej, m.in. wypiekali chleby i bagietki z nowymi dodatkami do pieczywa. Natomiast polscy cukiernicy wykonali pokaz wyrobów z karmelu i marcepana oraz zaprezentowali jak najpiękniej zdobić torty weselne.
Coraz bardziej widoczny trend zainteresowania kawą i eventami promującymi kulturę picia kawy zauważalny był także na targach GASTRO TRENDY, gdzie odbyło się kilka dużych wydarzeń kawowych oraz profesjonalnych szkoleń dla lokali gastronomicznych i baristów. Jednym z nich była IV Olimpiada Kawy, czyli jedyne w naszym kraju Mistrzostwa Polski Sieci Kawowych. Wygrała je sieć Empik Cafe (Anita Filipek i Katarzyna Zając), drugie miejsce przypadło sieci Coffee Heaven (Konrad Konieczny i Piotr Wołowicz), a trzecie Green Coffee (Edyta Miklasiewicz i Ewa Wojciechowska). Konkursowym zmaganiom towarzyszyła Akademia Kawy®, w ramach której odbyły się liczne kawowe pokazy i prezentacje, w tym Warsztaty Parzenia Kawy dla cukierni i piekarni, które dają klientowi możliwość konsumpcji na miejscu.
Natomiast na stoisku Polskiego Oddziału SCAE odbyły się Mistrzostwa Polski Cup Tasters. Najlepszym testerem kawy w Polsce okazał się Mikołaj Panasik z Kafo Kawiarnia z Gliwic, który w czasie 4 minut i 37 sekund poprawnie rozpoznał siedem z ośmiu zestawów kawowych. Na stoisku Polskiego Oddziału SCAE mistrzowie barista oraz eksperci rynkowi również poprowadzili warsztaty dotyczące m.in. uprawy i charakterystyk smakowych kaw najwyższej jakości, oceny sensorycznej, przygotowywania espresso i napojów na bazie espresso, w tym technik latte art i łączenia kawy z alkoholem.
Dziesięciu najlepszych polskich barmanów reprezentujących wszystkie regiony Polski spotkało się w Poznaniu podczas polskiego finału konkursu International Master Bartender 2011. Rywalizując pod czujnym okiem jury, w którym prym wiedli eksperci piwni wraz z Robertem Makłowiczem, barmani musieli wykazać się perfekcją związaną z serwowaniem i podawaniem piwa. Ostatecznie zwyciężczynią została Alicja Zabłocka, która będzie reprezentowała nasz kraj podczas międzynarodowego finału konkursu w Czechach. Drugie miejsce oraz nagrodę publiczności otrzymała Edyta Baranowska Z Bydgoszczy, a trzecie Renata Kołodziejczyk z Częstochowy.
Również w tym roku Gastro Trendy było miejscem spotkań restauratorów, menedżerów lokali gastronomicznych, właścicieli firm cateringowych, producentów akcesoriów gastronomicznych, baristów oraz znakomitych kucharzy i mistrzów kulinarnych z Polski i Europy.
Przyszłoroczny blok targów dedykowanych gastronomii, przemysłowi spożywczemu oraz opakowaniom i logistyce odbędzie się w terminie 8-11 października 2012 r.