Gastro-Hotel  we Wrocławiu – podsumowanie

Newsy

Gastro-Hotel we Wrocławiu – podsumowanie

18 października 2011

Za nami trzy edycje targów Gastro-Hotel – w Kołobrzegu, Mikołajkach, Bielsku-Białej. W sezonie jesiennym zaprosiliśmy branżę gastronomiczną i hotelarską na targi do Wrocławia.

Zwiedzający mieli możliwość poznać dolnośląskie produkty tradycyjne, zobaczyć ciekawe pokazy i konkursy kulinarne i wysłuchać wykładów dotyczących regionalnych przysmaków. Liczne szkolenia i pokazy dały możliwość podzielenia się wiedzą i praktyką naszych wystawców i fachowych wykładowców. Skorzystali na tym restauratorzy i hotelarze, którzy przyjechali na targi.

Nietypowym wydarzeniem kulinarnym podczas targów wrocławskich była „Walka MMA” kucharzy, czyli… sumo contra kick boxing. W konfrontacji sztuk walki na kulinarnym ringu ciosy na receptury i  smaki wymieniali wrocławscy mistrzowie: Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Hotelu oraz Zbigniew Koźlik – szef kuchni hotelu HP Park Plaza. Obu panów łączy nie tylko pasja gotowania, ale również podobne hobby, czyli… sporty walki. To dało inspirację do stworzenia nietypowej potyczki kulinarnej. Panowie mieli za zadanie przygotować przystawki z wędzonego filetu z gęsi oraz dania głównego z wołowiny.  Dodatkami do tych dań były wyciągane z tzw. „koszyka niespodzianek” dolnośląskie produkty regionalne. Rywalizacja była jak przystało na „MMA” zacięta i ostra, obaj panowie wykazali się dużą wolą walki – w efekcie powstały dania ocenione przez Jurorów za równie wspaniałe, ogłosili więc remis.

Podczas dolnośląskiej edycji targów Gastro – Hotel można było zobaczyć i usłyszeć zbójników. Organizator zaprosił Beskidzki Klub Kucharzy, którzy podzielili się swoją pasją i snuli opowieści o zwyczajach i historii zbójników karpackich. Zaprezentowali także kuchnię zbójnicką, którą zaserwowali wraz z miodulą przy dźwiękach góralskiej muzyki.

Bogactwo dolnośląskich produktów regionalnych można było podziwiać na stoisku Urzędu Marszałkowskiego. Agencja Rynku Rolnego, Stawy Milickie i Dolina Baryczy promowały jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów dolnośląskich – karpia milickiego. Goście targów z wielką przyjemnością raczyli się karpiem smażonym w occie, karpiem wędzonym, karpiem faszerowanym oraz karpiem w galarecie. Do tego podano chleb pszenno-żytni pieczony na zakwasie. To nie jedyne specjały dolnośląskie. Na stoisku UM zaprezentowali się także wytwórcy innych produktów tradycyjnych i regionalnych – serów, miodów i naturalnych soków owocowych.

Innowacyjnym przedsięwzięcie targów Gastro Hotel był salon „Kuchnia Mistrzów – najlepsi kucharze, najnowocześniejsze technologie, najwyższa jakość”. Projekt ten zapoczątkował na targach promocję polskiej dziczyzny i kuchni myśliwskiej.

Wykwintną kuchnię myśliwską zaprezentował ekspert kulinarny Waldemar Hołówka wraz z zespołem znanych szefów kuchni: Januszem Pyrą z Zamku w Dubiecku, Markiem Łukasiewiczem, szefem kuchni w Zamku w Baranowie Sandomierskim oraz Przemysławem Wielochem, szefem kuchni z Restauracji Jan w Bełchatowie.