Gastro – Hotel to najważniejsze targi regionalne odbywające się w miastach o wzmożonym ruchu turystycznym. Na kolejną edycję zaprosiliśmy w lutym do nadmorskiego Kołobrzegu. Targi otworzył Prezydent Kołobrzegu – Janusz Gromek wraz ze Starostą Powiatu Kołobrzeskiego Tomaszem Tamborskim. Panowie dokonali uroczystego otwarcia oraz stanęli do walki w zabawie kulinarnej. Wsparciem dla nich były dwie panie -Dorota Czech z Radia Eska oraz Małgorzata Kryszak dyrektor targów Gastro-Hotel. Prezydent przygotował „łososia na kaszy z grzybami i ziemniaczki w pistacjach”, a Starosta „łososia z warzywami w pesto z suszonych pomidorów i czosnku, na ryżu przyprawionym tajskim curry z odrobiną chili”. Obie potrawy zachwyciły swym smakiem i wyglądem degustujących je gości targowych.
Na targach w Kołobrzegu prezentowali się producenci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy działających w sektorze HoReCa. Można tam było zobaczyć najnowsze technologie, nowoczesne urządzenia, najwyższej klasy produkty i optymalne rozwiązania służące podnoszeniu standardu usług hotelarskich i gastronomicznych.
Swoją ofertę zaprezentowali również dostawcy produktów żywnościowych dla gastronomii, surowców dla cukiernictwa i piekarnictwa, a także napojów bezalkoholowych i alkoholowych.
Bogata oferta wystawców oraz bardzo ciekawy program imprezy skłonił do odwiedzenia targów wielu przedstawicieli branży HoReCa chcących zmodernizować zakład gastronomiczny, podwyższyć jakość obsługi, zmienić wystrój lokalu czy zwiększyć wybór i jakość proponowanej oferty.
Podczas targów można było wziąć udział w wielu ciekawych wydarzeniach: – szkoleniach, warsztatach i konkursach kulinarnych. Odbyła się również kolejna odsłona konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Bałtycka Kuchnia Regionalna. Sponsorem konkursu były firmy: Oerlemans, Gastro-Tech z Międzyzdroi, Targowestoiska.pl oraz Targi Turystyki Weekendowej- Atrakcje Regionów. Najlepsze dania przygotowała drużyna reprezentująca Pałac w Rymaniu w składzie Mariusz Dach i Dorota Lentka. Przygotowali jako przystawkę: Biszkopt z jaj przepiórczych z dodatkiem rukwi wodnej zawijany z kremowym kozim serem i wędzoną trocią wędrowną z dodatkiem tatara ze śledzia bałtyckiego, sałatki z kiełkami i dipu bazyliowo-musztardowego, a jako danie główne Smażoną troć wędrowną z małżą Św. Jakuba w liściach botwiny podaną z muffiną z kapusty kiszonej, puree z fenkuła w akompaniamencie duetu zabajone cytrynowego i z owocu granatu. Drugie miejsce jury przyznało Robertowi Walkuszowi reprezentującemu Restaurację Buongiorno za przygotowanie przystawki Tatar ze śledzia na avocado oraz dania głównego – Łososia w pomarańczach. Zwycięzca konkursu oprócz cennych nagród rzeczowych otrzymał od sponsora możliwość promocji reprezentowanego przez siebie obiektu na Targach Turystyki Weekendowej- Atrakcje Regionów, które odbywać się będą w majowy weekend w śląskim parku w Chorzowie. Konkurs Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim odbył się także w kategorii: juniorzy, w której naprzeciw siebie stanęli reprezentanci trzech szkół gastronomiczno-hotelarskich z Kołobrzegu i Świnoujścia. Zwyciężyła drużyna w składzie Łukasz Kurczak i Filip Felton z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich z Kołobrzegu.
Na kolejne spotkania w gronie profesjonalistów w ramach Targów Gastro-Hotel zapraszamy od 23 do 25 października do Karpacza. Zapraszamy również do udziału w Targach Turystyki Weekendowej – Atrakcje Regionów 17 – 19 maja w Hali Kapelusz na terenie Parku Śląskiego w Chorzowie.
Szczegóły na www.gastro-hotel.pl
Fot. Karol Skiba “Grape-Fotografia” www.grape-fotografia.pl