Targi Gastro-Hotel to impreza, która odbywa się każdego roku w pięciu miastach Polski, słynących z wzmożonego ruchy turystycznego. 6 kwietnia zawitała do stolicy Podbeskidzia- Bielska- Białej. Bogaty program imprezy składał się z wielu atrakcji w postaci różnego rodzaju szkoleń i warsztatów oraz pokazów.Wśród najważniejszych atrakcji wymienić należy zaciętą i wyrównaną rywalizację drużyn w konkursie Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Kuchnie Świata Tex-Mex- bar, pub, party time menu z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston. Zwycięska ekipa z regionu, w którym odbywają się targi kwalifikuje się do wielkiego finału konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim. Najlepszy wśród najlepszych kucharzy biorących udział w naszych regionalnych konkursach, otrzyma m.in. nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Podczas przyszłorocznego finału region Podbeskidzia reprezentować będą laureaci pierwszego i drugiego miejsca. Spośród 5 startujących drużyn najlepsza zdaniem jury była reprezentująca restaurację Wieża Ciśnień z Wrocławia ekipa w składzie Marek Łabuda i Tomasz Hartman. Zaraz za nimi na „podium” stanęli panowie Konrad Klimek i Sławomir Szczygielski z restauracji Dworek nad Stawem w Wodzisławiu Śląskim oraz Łukasz Kurek i Michał Olek z Wodnej Wieży w Pszczynie. W drugim konkursie Regionalny Sekret Smaku, swoje kulinarne sekrety zdradził Jakub Jasiński z pensjonatu na Wesołej w Limanowej oraz Piotr Helfer i Damian Brido z restauracji Dębina w Żywcu prezentując przepięknie wykonane dania. Gratulujemy. Natomiast 7 kwietnia br. odbył się wielki finał Kulinarnej Uczty Gastro-Hotel z Markiem Widomskim w kategorii Dania Bankietowo – Cateringowe. Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans, Plastmet, Lamb Weston oraz Festa Tech. Wzięło w nim udział 10 drużyn, które łącznie przygotowały 40 dań. Uczestnicy mieli do wykonania cztery dania: mięsne, rybne, wegeteriańskie oraz deser, zachowując formułę dań bankietowo – cateringowych. Zwycięstwo wywalczyła drużyna reprezentująca Sanatorium Uzdrowiskowe MESKO w Kołobrzegu, w składzie Tomasz Stachowicz i Mariusz Waśków. Panowie oprócz nagrody ufundowanej przez sponsorów otrzymali kwalifikacje do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski. Drugie miejsce, a zarazem prawo udziału w konkursie L’Arte de la cuisine Martell 2012r. zdobyli Jacek Krakowiak i Przemysław Nowicki z Hotelu Aquarius Spa w Kołobrzegu. Trzecie miejsce przypadło Wojciechowi Tunkiewiczowi oraz Bartoszowi Juszko z Park Hotel w Olsztynie. Z myślą o gościach targowych, a w szczególności o menagerach restauracji i hoteli i ich pracownikach zorganizowaliśmy szereg szkoleń. Wśród bogatej oferty warsztatów goście mogli wziąć udział m.in. w takich szkoleniach dla menagerów, kucharzy, kelnerów, kierowników sali i pokojowych jak: Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii, Savior-vivre- dobre praktyki zachowania i postępowania wobec gości, Warunki sprzedaży win w gastronomii, Techniki obsługi przyjęć okolicznościowych w gastronomii oraz Pokój hotelowy wraz z łazienką- profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa. Z carvingiem – czyli sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach zapoznawał Dariusz Ślusarczyk. Swoje show barmańskie zaprezentował Krzysztof Drabik. Kuchnię z jakiej słynie Podbeskidzie prezentowali podczas swojego pokazu członkowie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Targi oraz wszystkie przygotowane szkolenia i pokazy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem gości odwiedzających.
Na następną imprezę z cyklu Gastro- Hotel organizatorzy zapraszają do Hali AWF przy al. Paderewskiego 35 we Wrocławiu 5 – 7 października oraz do Bydgoszczy 26 – 28 października br.