Gastro Hotel Mikołajki

Newsy

Gastro Hotel Mikołajki

25 lutego 2011

Targi GASTRO-HOTEL to impreza, która odbywa się każdego roku w pięciu miastach Polski, słynących z wzmożonego ruchy turystycznego. Mikołajki otworzyły listę odwiedzanych miast w 2011 roku. Następnie targi zawitają do Kołobrzegu, Bielsko-Białej, Wrocławia i Bydgoszczy.

Targi Gastro-Hotel to swego rodzaju wędrujące kompendium wiedzy o nowinkach branżowych. Tematyka oraz różnorodność wystawianych artykułów gastronomiczno-hotelarskich jest obszerna. Szeroka gama asortymentu branżowego pozwala każdemu zwiedzającemu targi znaleźć „coś dla siebie” lub swojego obiektu.

W piątek 25 lutego zakończyła się warmińsko-mazurska edycja salonów wyposażenia i wystroju obiektów gastronomicznych i noclegowych Gastro-Hotel Mikołajki 2011r.

Targi Gastro – Hotel pozwoliły gościom odwiedzającym nie tylko odpowiedzieć na pytanie, czym uwieść hotelowego Gościa, ale także jak z pożytkiem i przyjemnością spędzić czas. Bogaty program imprezy składał się z wielu atrakcji w postaci różnego rodzaju szkoleń i warsztatów oraz pokazów.

Nie mogło także zabraknąć konkursów kulinarnych. Nową odsłonę miał konkurs Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Kuchnie Świata Tex-Mex- bar, pub, party time menu z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston. Zwycięska ekipa z regionu, w którym odbywają się targi kwalifikuje się do wielkiego finału konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim. Najlepszy wśród najlepszych kucharzy biorących udział w naszych regionalnych konkursach, otrzyma m.in. nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Podczas finału region Warmii i Mazur będą reprezentowały panie Katarzyna Giermaniuk oraz Katarzyna Borowska  z Białostockiej restauracji Centrum Astoria.

W drugim konkursie Regionalny Sekret Smaku, swoje kulinarne sekrety zdradziły panie Celina Sztejter, Agnieszka Salik i Grażyna Nejseld z Restauracji Albatros w Augustowie prezentując przepięknie wykonane dania. Gratulujemy.

 Z myślą o gościach targowych, a w szczególności o menagerach restauracji i hoteli i ich pracownikach zorganizowaliśmy szereg szkoleń. Wśród bogatej oferty warsztatów goście mogli wziąć udział m.in. w takich szkoleniach dla menagerów, kucharzy, kelnerów, kierowników sali i pokojowych jak: Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii, Savior-vivre- dobre praktyki zachowania i postępowania wobec gości, Warunki sprzedaży win w gastronomii, Techniki obsługi przyjęć okolicznościowych w gastronomii oraz Pokój hotelowy wraz z łazienką- profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa.

Wszyscy zwiedzający mogli zapoznać się z ultranowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi, w tym z systemami informatycznymi usprawniającymi zarządzanie i prowadzenie punktów gastronomicznych, hoteli lub innych lokali użyteczności publicznej.

Z carvingiem – czyli sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach zapoznawał Dariusz Ślusarczyk. Swoje show barmańskie zaprezentował Krzysztof Drabik.

Targi oraz wszystkie przygotowane szkolenia i pokazy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem gości odwiedzających.

Na następną imprezę z cyklu Gastro- Hotel organizatorzy zapraszają do Hali MILENIUM przy ul. Łopuskiego 38 w Kołobrzegu 9 – 11 marca oraz do  Bielska-Białej 6 – 8 kwietnia 2011 roku.